Expert grec: Cutremurul din Nepal a avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima. Tara va fi lovita de un alt seism mare

Ultima actualizare: 09-05-2015 00:50
nepal getty

Efthimios Lekkas, expert in cutremure si dezastre naturale, sustine ca seismul de 7,8 pe scara Richter care a devastat Nepalul luna trecuta a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima.

Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, a petrecut impreuna cu echipa sa cinci zile in Nepal si a vorbit intr-un interviu acordat Euronews despre "distrugerea absoluta" pe care a constatat-o in capitala Kathmandu.

"Totul s-a surpat in cartierele din intreaga capitala. Imediat ce am sosit, echipele de salvare si-au început interventia", a afirmat expertul, care a fost implicat in anchetele de dupa tsunamiul din Thailanda, in 2004 si cutremurul din Haiti, in 2010.

In Nepal, echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalitati de sustinere a cladirilor avariate, pentru a impiedica ruinele sa se surpe.

"Oamenii sunt foarte speriati. In primele saptamani sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe de case. In plus, sunt multi oameni care fug din Kathmandu. Exista cozi de kilometri, in care oamenii asteapta autobuze sa-i scoata din capitala", a mai spus Efthimios Lekkas.

"Oamenii din Nepal sunt, in general, niste supravietuitori. Sunt obisnuiti cu conditiile de trai dure. Este o regiune muntoasa, cea mai muntoasa de pe planeta. Oamenii de acolo sunt obisnuiti sa traiasca o viata simpla si sa aiba putine bunuri", a continuat profesorul.

El a declarat ca se asteapta la alt "cutremur mare" in lunile viitoare.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO