Expert: Există o singură cale de a opri apariția unor noi variante precum Omicron
Singura modalitate de a reduce sau chiar opri apariția unor noi tulpini ale SARS-CoV-2 este de a facilita accesul țărilor mai sărace la vaccinuri, scrie Dr. Seth Berkley, CEO al Gavi, Alianța pentru vaccinuri, într-un editorial publicat de Time.
Există încă mai multe întrebări despre varianta Omicron decât răspunsuri. În timp ce mutațiile identificate sugerează că noua tulpină are potențialul de a fi mai rezistentă la vaccinuri, de a invada celulele mai eficient și de a fi mai transmisibilă decât alte tulpini, este posibil să provoace o formă mai puțin severă a bolii, spune Berkley.
Cu toate acestea, apariția acestei variante ne arată că atâta timp cât există populații mari de oameni nevaccinați care permit virusului să se răspândească și să se dezvolte mutații fără încetare, noi tulpini îngrijorătoare precum Omicron vor continua să apară, continuă medicul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Având în vedere creșterea ratei de infectare, a deficitului global de paturi de terapie intensivă, reinstituirea restricțiilor și revoltele, asta ar trebui să fie deja evident. Și totuși, există o percepție din ce în ce mai mare – în special în țările cu o rată mare de vaccinare, unde viața pare să revină la ceva aproape de normal – că boala COVID-19 a devenit cumva sau este aproape de a deveni endemică. Acest lucru în sine este o îngrijorare, dar o îngrijorare mai mare acum este că Omicron va declanșa un răspuns brusc și o repetare a greșelilor din trecut. Dacă prioritatea devine furnizarea boostere adaptate noilor variante, pentru persoanele care sunt deja protejate, deturnând eforturile și resursele de la administrarea primelor doze către cele 3,6 miliarde de oameni care sunt încă nevaccinați, atunci ne-am putea confrunta cu un ciclu nesfârșit de recrudescențe și apariția unor noi variante”, a explicat Berkley.
Medicul mai spune că este puțin probabil ca varianta Omicron să reducă eficiența vaccinurilor în prevenirea unor forme grave ale bolii. „În timp ce mutațiile variantei Omicron sugerează că ar fi mai eficientă în a evita anticorpii, chiar dacă este așa, imunitatea dată de vaccinuri oferă și alte linii de apărare, mult mai reziliente la astfel de mutații”, a adugat el.
„Omicron este o mare preocupare, trebuie să fim inteligenți cu privire la modul în care reacționăm. A trecut aproape un an de când au apărut vaccinurile COVID-19, timp în care marea majoritate a dozelor au fost adunate de către cele mai bogate țări. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, dacă accesul ar fi fost disponibil în mod mai echitabil pe tot globul, cu prioritate pentru persoanele expuse riscului, cum ar fi lucrătorii din domeniul sanitar și grupurile vulnerabile, atunci transmiterea ar fi putut fi redusă semnificativ și este foarte posibil ca variante precum Omicron să nu fi avut ocazia să apară”, mai scrie Berkley.