Expert CNN: Amenințările lui Trump la adresa Coreei de Nord, ”o cacialma”
Care ar putea fi următoarea mutare pentru preşedintele american Donald Trump, după ce a tunat şi a fulgerat împotriva regimului de la Phenian?
Ei bine, cel mai probail scenariu este să nu urmeze nimic. Fareed Zakaria, cunoscutul comentator de politică externă de la postul CNN, analizează stilul lui Trump cu recentul schimb de ameninţări nucleare cu nord-coreenii. Verdictul lui Zakaria este unul necruţător: "Trump joacă la cacialma".
Coreea de Nord are capacităţi nucleare de cel puţin 10 ani. Să fi progresat recent atât de dramatic încât să forţeze SUA să ameninţe cu o lovitură preventivă? Nu. Criză actuală a fost exagerată şi abordată greşit de administraţia Trump până într-un punct în care e profund alarmantă şi primejdioasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Coreea de Nord ar face mai bine să nu profereze ameninţări la adresa Statelor Unite”, a declarat Trump de la clubul său de golf de la Bedminster (New Jersey).
”Ele (ameninţările) se vor lovi de foc şi furie”, a adăugat el, promiţând o reacţie de o amploare ”pe care lumea n-a mai văzut-o până acum”.
Este credibil? NU. SUA nu vor lansa un război nuclear preventiv în Asia. Şi atunci de ce a făcut-o? Pentru că este modul lui de operare obişnuit. Întreagă lui viaţă, Trump a făcut promisiuni grandioase şi ameninţări teribile şi niciodată nu s-a ţinut de cuvânt. Ca om de afaceri, ameninţă frecvent că da în judecată grupuri de presă, dar ultima oară când a şi făcut-o a fost în 1984.
În campania electorală pentru preşedinţie s-a angajat să acuze oficial China pentru că îşi manipulează moneda, că va muta ambasada SUA din Israel la Ierusalim, că va face Mexicul să plătească pentru zidul de la graniţ[, că va iniţia o anchetă vizând-o pe Hillary Clinton. Până acum, n-a făcut nimic din toate astea.
Când americanii urmăreau Uniunea Sovietică a lui Stalin dezvoltând arme nucleare, au avut o retorică precaută, când au văzut că mult mai ameninţătorul lider chinez Mao Zedung încerca să obţină arme nucleare, americanii au fost încă şi mai prudenţi.
Mao spunea că nu se teme de un război nuclear pentru că tot vor supravieţui suficient de mult chinezi cât să zdrobească apoi imperialismul occidental. Dar administraţiile americane succesive şi-au păstrat sângele rece.
Secretarul de Stat Rex Tillerson pare să le spună americanilor şi lumii întregi să ignore retorica nu a dictatorului nord-coreean ci pe a propriului şef, preşedintele SUA.
Probabil asta au făcut şi asociaţii lui Trump de-a lungul timpului. Ştiau că mantra care îl ghidează pe mentorul lor nu este "arta afacerilor" ci "arta de a juca la cacialma".