Expert CNN: Amenințările lui Trump la adresa Coreei de Nord, ”o cacialma”

Ultimul update: Joi 17 August 2017 15:18
Data publicarii: Luni 14 August 2017 18:53
Categorie: Internaţional

Care ar putea fi următoarea mutare pentru preşedintele american Donald Trump, după ce a tunat şi a fulgerat împotriva regimului de la Phenian?

Ei bine, cel mai probail scenariu este să nu urmeze nimic. Fareed Zakaria, cunoscutul comentator de politică externă de la postul CNN, analizează stilul lui Trump cu recentul schimb de ameninţări nucleare cu nord-coreenii. Verdictul lui Zakaria este unul necruţător: "Trump joacă la cacialma".

Coreea de Nord are capacităţi nucleare de cel puţin 10 ani. Să fi progresat recent atât de dramatic încât să forţeze SUA să ameninţe cu o lovitură preventivă? Nu. Criză actuală a fost exagerată şi abordată greşit de administraţia Trump până într-un punct în care e profund alarmantă şi primejdioasă.

”Coreea de Nord ar face mai bine să nu profereze ameninţări la adresa Statelor Unite”, a declarat Trump de la clubul său de golf de la Bedminster (New Jersey).

”Ele (ameninţările) se vor lovi de foc şi furie”, a adăugat el, promiţând o reacţie de o amploare ”pe care lumea n-a mai văzut-o până acum”.

O nouă țară amenințată de Trump cu „opțiunea militară”. Reacția statului vizat

Este credibil? NU. SUA nu vor lansa un război nuclear preventiv în Asia. Şi atunci de ce a făcut-o? Pentru că este modul lui de operare obişnuit. Întreagă lui viaţă, Trump a făcut promisiuni grandioase şi ameninţări teribile şi niciodată nu s-a ţinut de cuvânt. Ca om de afaceri, ameninţă frecvent că da în judecată grupuri de presă, dar ultima oară când a şi făcut-o a fost în 1984.

În campania electorală pentru preşedinţie s-a angajat să acuze oficial China pentru că îşi manipulează moneda, că va muta ambasada SUA din Israel la Ierusalim, că va face Mexicul să plătească pentru zidul de la graniţ[, că va iniţia o anchetă vizând-o pe Hillary Clinton. Până acum, n-a făcut nimic din toate astea.

Când americanii urmăreau Uniunea Sovietică a lui Stalin dezvoltând arme nucleare, au avut o retorică precaută, când au văzut că mult mai ameninţătorul lider chinez Mao Zedung încerca să obţină arme nucleare, americanii au fost încă şi mai prudenţi.

Mao spunea că nu se teme de un război nuclear pentru că tot vor supravieţui suficient de mult chinezi cât să zdrobească apoi imperialismul occidental. Dar administraţiile americane succesive şi-au păstrat sângele rece.

Secretarul de Stat Rex Tillerson pare să le spună americanilor şi lumii întregi să ignore retorica nu a dictatorului nord-coreean ci pe a propriului şef, preşedintele SUA.

Probabil asta au făcut şi asociaţii lui Trump de-a lungul timpului. Ştiau că mantra care îl ghidează pe mentorul lor nu este "arta afacerilor" ci "arta de a juca la cacialma".

Donald Trump a lansat primul clip electoral pentru alegerile din 2020. VIDEO

Donald Trump a lansat primul clip electoral pentru alegerile din 2020. VIDEO

VIDEO PROTVPLUS.RO

Kim Jong Un la avion

Kim Jong-Un, implicat într-un accident aviatic la graniţa cu China

Scandal în Franţa, din cauza gărzii de corp a lui Macron, care a bătut un protestatar

Alertă la hotelul Hilton din Manchester. O femeie s-a prăbușit pe hol cu gâtul tăiat

Femeia celebră de la care au furat mobilul doi hoți români, în Italia. Metoda originală aplicată

Netanyahu a laudat ”poziţia fermă” a lui Trump asupra Iranului

Gigantul reclamat că încurajează tinerii să mănânce nesănătos cu o campanie controversată

malarie

Statele Unite au aprobat primul medicament care tratează malaria

Băiețel, atacat cu acid chiar în fața mamei sale: ”Ce i-ai făcut copilului meu?”

Iranul răspunde amenințărilor lui Trump: ”Este un război psihologic”

Mesut Ozil și-a anunțat retragerea de la națională. ”Când câștig sunt german, când pierd sunt imigrant”

Temperatură record în istoria Japoniei. 44 de persoane au murit

Motivul pentru care un specialist în securitate cibernetică primește cereri pentru asasinate