Experiment la -50 de grade. Trei bărbați vor să vadă cum reacţionează corpurile lor la temperaturi extreme
Regiuni întinse din Europa tremură de frig, dar pentru 3 polonezi nu este suficient.
Ei au început un experiment în care îşi propun să stea, timp de 100 de ore, la minus 50 de grade Celsius, să vadă cum reacţionează corpurile lor la temperaturi extrem de scăzute.
Experimentul se petrece într-un laborator, la o universitate din Cracovia.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Aceasta este "capsula frigului" de la Universitatea Tehnologică din Cracovia. Încăperea de 200 de metri pătraţi este plină cu zăpadă, temperatura este menţinută la minus 50 de grade Celsius, iar echipamentele sunt în stare să imite vântul. Şi lumina funcţionează asemenea celei naturale, scade treptat în intensitate la apropierea serii.
"Sigur că ştim că impactul frigului poate fi periculos, dar aici, spre deosebire de mediul natural, în caz de probleme de sănătate, putem interveni rapid", explică Janusz Pobędza, cercetător.
Un alpinist, un expert în tehnici de supravieţuire şi un ciclist au fost de acord să campeze în acest laborator pentru 4 zile. O echipă de ingineri, medici, biochimişti şi psihologi va studia felul în care condiţiile arctice le afectează organismul, dar şi comportamentul şi gândirea.
"Vom avea sarcini de îndeplinit. Trebuie să testăm tehnici de aprindere a focului folosind beţe sau scoarţă de copac, lucruri pe care le găseşti în natură. În cazul nostru totuşi, vom face asta la temperaturi exteme", spune Lukasz Kotlarek, expert în tehnici de supravieţuire.
"Vom putea vedea dacă echipamentul nostru rezistă la frigul extrem şi dacă hainele noastre sunt potrivite, să spunem, pentru călătorii la altitudine mare. Nu în ultimul rând, vom vedea cum reacţionează corpurile noastre la temperaturi extrem de scăzute", a precizat Piotr Sliwinski, alpinist.
Fiecare dintre ei testează o altă dietă, pentru a observa care e cea mai potrivită pentru aceste condiţii. Iar o echipă de tehnicieni le pregăteşte provocări suplimentare: o accidentare, defectarea echipamentului sau căderea într-o crevasă. Experimentul din "capsula frigului" se va încheia sâmbătă.