Europa vrea să adopte modelul suedez de recrutare. Sistemul care îi face pe tineri să vină de bunăvoie în armată

armata suedia, soldati suedia
AFP

Tot mai multe state europene, membre NATO, au în vedere implementarea modeului suedez de recrutare pentru a rezolva problema trupelor.

Sistemul suedez de recrutare pare a fi un real succes pe plan intern, în urma căruia peste 100.000 de oameni devin soldați pe durata unui an.

Tegeluddsvägen 29A este un complex de birouri lângă Stockholm din care tot mai mulți suedezi îl părăsesc deja îmbrăcați în haina militară. Într-un an, circa 100.000 de oameni aleg această cale în Suedia. Acum, europenii și oficiali ai Apărării încearcă să afle cum să aducă mai mulți oameni mai aproape de armată.

Nemții și batavii, convinși de modelul suedez de recrutare

Acest centru de testare pentru recrutare, împreună cu alte două din Göteborg și Malmö, va examina 110.000 de adolescenți în acest an, va convoca aproximativ un sfert dintre aceștia pentru examene fizice și psihice și apoi îi va recruta pe cei mai potriviți pentru a servi între nouă și 15 luni în armată - indiferent dacă vor sau nu.

Este un model menit să refacă efectivele unei armate suedeze secătuite după sfârșitul Războiului Rece. Liderii țării au fost obligați să facă un pas înapoi după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în urmă cu un deceniu, arătând că o amenințare crește din nou în est.

Citește și
militari ucraina
Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care trăiesc în străinătate să se alăture forţelor sale armate
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Este un sistem care atrage atenția în marile capitale europene, inclusiv Berlin, Londra și Amsterdam, unde oficialii se străduiesc să găsească modalități de a-și consolida propriile forțe epuizate, notează Politico.

Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a subliniat valoarea conscripției într-o serie de discursuri recente.

„Conscripția este o condiție prealabilă de bază pentru creșterea continuă a forțelor armate. Nevoile organizației noastre militare nu pot fi satisfăcute doar cu personal angajat”, a declarat el în timpul unei sesiuni parlamentare recente la Stockholm.

Numărul recruților încorporați în armata suedeză s-a dublat, ajungând la aproximativ 8.000 în acest an, de la 4.000 în 2017, când serviciul militar obligatoriu fără deosebire de gen a fost reintrodus după o pauză de șapte ani. Guvernul a declarat că dorește să crească acest număr la 10.000 pe an pe termen scurt, în timp ce designul sistemului pare să permită extinderea dincolo de această cifră, dacă este necesar.

Aceasta se bazează pe cei 14.850 de angajați cu normă întreagă din armata suedeză.

Cun toate acestea, această schimbare a provocat scandaluri într-o societate care nu a mai văzut vreun război de peste 200 de ani.

Împreună cu recenta aderare a Suediei la NATO, reînceperea serviciului militar a implicat o reorientare mentală serioasă pentru adolescenții care nu vedeau neapărat alimentarea cu combustibil a avioanelor de luptă sau lucrul în bucătăria unui submarin ca făcând parte din planurile lor de carieră.

Recent, în doar o singură zi, un flux constant de tineri de 18 ani au mers către Tegeluddsvägen 29A, unii singuri, alții însoțiți de părinți.

Astfel, tinerii din alte state europene ar putea urma în curând pașii acestor adolescenți suedezi.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a vizitat Tegeluddsvägen în urmă cu câteva săptămâni și a plecat spunând că a învățat lecții pentru țara sa natală.

„Avem nevoie de bărbați și femei tineri și bine motivați pentru a ne apăra țările dacă este nevoie de ei. Am auzit multe despre abordarea suedeză și o apreciez - abordarea voastră include o forță de rezervă puternică și am văzut în Ucraina că acest lucru este important”, a declarat el reporterilor la Stockholm. 

La 12 iunie, Pistorius a propus un serviciu militar selectiv axat pe voluntari ca „prim pas”.

Planul Pistorius, care este în prezent studiat de parlamentari și de partenerii de coaliție ai ministrului, va cere tuturor bărbaților în vârstă de 18 ani - planificatorii anticipează 400.000 anual - să completeze un chestionar. Din acest total, aproximativ 40.000 vor fi aleși pentru a fi supuși unui examen medical, iar 10.000 vor fi ulterior autorizați pentru antrenamentul de bază.

Oficiali olandezi au fost, de asemenea, trimiși la Tegeluddsvägen, în timp ce o succesiune de foști oficiali de top din Regatul Unit, inclusiv fostul șef al agenției de informații externe MI6, au subliniat ceea ce ei consideră a fi avantajele sistemului suedez.

Cum funcționează sistemul suedez de recrutare

Sistemul suedez de recrutare începe cu un chestionar trimis tuturor tinerilor de 18 ani (bărbați și femei), care îi întreabă despre sănătate, educație, personalitate, cazierul judiciar și atitudinea față de serviciul militar.

Dacă militarilor le place cum sună răspunsurile și nu există probleme de sănătate, adolescentul va fi chemat la testare. Oricine refuză să răspundă riscă o amendă sau închisoarea.

În același timp, toată lumea este bombardată cu o campanie de informare care subliniază beneficiile serviciului militar pentru dezvoltarea personală și pentru strategia de apărare a întregii societăți a țării, cunoscută sub numele de „apărare totală”.

„Apărarea totală a Suediei există pentru a ne proteja democrația, interesele și dreptul de a trăi așa cum ne dorim”, se arată într-o broșură oficială. „În calitate de recrutat, aduceți o contribuție inestimabilă Suediei, deoarece contribuiți la asigurarea acestei libertăți”.

Oricine este chemat pentru testare la Tegeluddsvägen 29A, începe cu un examen de aptitudini mentale de o oră la un terminal de calculator. Fără telefoane.

Cei care nu trec testul mental merg acasă. Cei care trec testul sunt supuși unui test de rezistență pe o bicicletă de exerciții și unui test de forță pe un așa-numit aparat Isokai - un fel de halteră.

După toate acestea, candidații au o conversație aprofundată cu un psiholog și o serie de teste de auz și de vedere. În acel moment, testele sunt finalizate, iar potențialul recrutat se îndreaptă spre casă pentru a aștepta să vadă dacă recrutorii decid să îl plaseze în treimea care va servi sau în cele două treimi care vor fi eliminate.

Oricine spune că nu dorește să fie mobilizat ar putea fi luat în considerare (deși nu există nicio garanție că acesta va fi cazul).

Recrutorii au o gamă largă de posturi de ocupat cu candidații potriviți: Aceștia au nevoie de jucători de echipă rezistenți care să se antreneze ca infanteriști în Arctica, de sportivi care să se desfășoare ca scafandri sub Marea Baltică, de tehnicieni flexibili care să repare motoare de toate tipurile și de navigatori cu sânge rece pentru a se asigura că navele marinei ajung unde trebuie.

Cei considerați a avea potențial de conducere vor servi 15 luni la comanda altor recruți. Recruții de rând vor servi doar nouă luni.

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Un individ a atacat cu o grenadă un centru militar de recrutare din Busk, în vestul Ucrainei
Un individ a atacat cu o grenadă un centru militar de recrutare din Busk, în vestul Ucrainei

Un individ a atacat cu o grenadă în noaptea de duminică spre luni un centru militar de recrutare din Busk, în vestul Ucrainei, a anunţat poliţia, atac survenit în plină campanie de mobilizare pentru reînnoirea rândurilor armatei, relatează AFP.

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care trăiesc în străinătate să se alăture forţelor sale armate
Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care trăiesc în străinătate să se alăture forţelor sale armate

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care au vârsta necesară de recrutare şi care trăiesc în alte ţări europene să se alăture forţelor sale armate, prin crearea unei noi unităţi denumite "Legiunea ucraineană".

Armata Ungariei a început să crească semnificativ numărul de rezervişti pentru apărarea teritorială. Câți bani se dau
Armata Ungariei a început să crească semnificativ numărul de rezervişti pentru apărarea teritorială. Câți bani se dau

Forţele Armate Ungare au început să crească semnificativ numărul de rezervişti pentru apărarea teritorială, iar în campania de recrutare lansată îi aşteaptă pe cei care doresc să contribuie la apărarea Ungariei.  

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere

Românii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, într-un climat social tensionat care ar putea favoriza candidatul extremei drepte şi ar marca o turnură iliberală în această ţară est-europeană, relatează France Presse.  

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.