Europa se simte marginalizată de Trump și critică discuția sa cu Putin: „Orice soluție rapidă este o înțelegere murdară”
Vineri (14 februarie) va avea loc o întâlnire-cheie pentru viitorul Ucrainei, dar și al Europei în contextul războiului din țara vecină. Este vorba despre summitul anual pe probleme de securitate globală, care începe peste câteva ore la Munchen.
Printre participanți se numără vicepreședintele american JD Vance, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Iar Donald Trump anunța vineri seară că va sosi și o delegație rusă, care ar putea avea primele discuții după mult timp cu ucrainenii, pe marginea încheierii conflictului.
Pe de altă parte, președintele american este criticat dur de liderii europeni din cauza negocierilor pe care le-a avut cu Putin în legătură cu Ucraina.
Comentatorii vorbesc despre o capitulare fără luptă în fața lui Putin și îl acuză pe Trump că trădează interesele Ucrainei și ale Statelor Unite.
În cadrul unei noi sesiuni de întrebări și răspunsuri cu jurnaliștii la Casa Albă, Donald Trump a declarat că Ucraina va avea un loc la masa negocierilor, alături de Rusia. Și Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, a precizat același lucru. Dar a subliniat că vor fi și discuții doar între americani și ruși. Prima întâlnire ar putea avea loc chiar vineri, la summitul de securitate de la Munchen.
Donald Trump, președintele SUA: „Rusia va fi acolo cu oamenii noștri. Ucraina este, de asemenea, invitată, apropo, nu sunt sigur exact cine va fi prezent din fiecare țară, dar vor participa oficiali de nivel înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite”.
Președintele american a venit cu explicații după ce mai mulți oficiali europeni au criticat discuția sa cu liderul rus.
Kaja Kallas, șefa politicii externe a Uniunii Europene: „Orice soluție rapidă este o înțelegere murdară. Este clar că orice acord făcut pe la spatele nostru nu va funcționa. Orice înțelegere va trebui să includă și Ucraina, și Europa, iar acest lucru este evident. Politica de conciliere eșuează întotdeauna. Ucraina va continua să reziste, iar Europa va continua să sprijine Ucraina”.
Nu a fost văzută cu ochi buni de liderii din Europa nici declarația referitoare la faptul că Ucraina nu va fi invitată în NATO, de altfel, una dintre principalele cereri ale Rusiei.
Donald Trump, președintele SUA: „Nu văd nicio posibilitate ca o țară aflată în poziția Rusiei să permită, pur și simplu, (Ucrainei) să se alăture NATO”.
Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center: „Echipa lui Trump spune ceva ce era clar de mult timp, dar oferă acest lucru ca pe o monedă de schimb în negocierile potențiale cu rușii, fără a obține nimic în schimb, cel puțin din câte știm noi”.
Trump a mers până acolo încât a dat vina pe predecesorul său pentru că Rusia a invadat Ucraina.
Donald Trump, președintele SUA: „Acesta este motivul pentru care a început războiul. Pentru că Biden a declarat că Ucraina ar putea adera la NATO și nu ar fi trebuit să spună asta. De îndată ce a spus asta, am zis: știți ceva? Veți avea acum un război. Și am avut dreptate în privința asta. E un război care nu ar fi avut loc niciodată dacă aș fi fost președinte”.
Liderul american a omis faptul că un alt stat vecin cu Rusia, Finlanda, a aderat deja la NATO, alături de Suedia, iar Moscova nu a avut ce face.
În capitala rusă, vestea discuțiilor dintre Putin și Trump a fost primită cu bucurie.
Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center: „Modul în care Trump conturează această nouă abordare, felul în care vorbește despre prima sa conversație oficială înregistrată cu președintele Putin, este cu siguranță văzut ca o victorie simbolică de către Moscova”.
Presa rusă anunță deja că Putin l-a invitat pe Trump la ceremoniile dedicate Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial. Și aplaudă faptul că Trump zdruncină alianțele tradiționale ale Statelor Unite.
-Trump taie cu fierăstrăul lumea occidentală. O bucată e Canada, o bucată e Europa. O să vedem ce succes o să aibă cu fierăstrăul lui.
-Practic, ne ia pâinea de la gură.
-Da!
-Am vrut să tăiem Occidentul în bucăți, dar a decis să îl taie el singur. O să vedem dacă își rupe dinții sau nu.