Europa riscă să devină un „muzeu” dacă nu va adopta măsuri de dereglementare în domeniul AI, avertizează premierul Suediei

Europa riscă să devină un „muzeu” dacă nu relaxează restricțiile stricte privind tehnologiile de inteligență artificială și nu adoptă măsuri de dereglementare, a declarat joi premierul Suediei, Ulf Kristersson.
„Cred că trebuie să acționăm rapid în Europa... Economia americană și cea chineză au crescut mult mai rapid în comparație cu economiile europene în ultimele două decenii”, a afirmat premierul în fața participanților la evenimentul Techarena din Stockholm, scrie CNBC.
„Dacă nu schimbăm această tendință, Europa va deveni un fel de muzeu comparativ cu alte părți ale lumii”, a adăugat el.
Kristersson se alătură astfel altor lideri europeni care, săptămâna trecută, la Paris AI Action Summit, au subliniat necesitatea ca regiunea să devină un jucător mai competitiv în cursa globală pentru inteligența artificială.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat o investiție de 109 miliarde de euro în AI, care include angajamente atât din partea unor investitori străini, precum Emiratele Arabe Unite și fonduri de investiții din SUA și Canada, cât și de la companii franceze precum Iliad, Orange și Thales.
Macron a comparat amploarea acestei investiții cu proiectul privat Stargate, în valoare de 500 de miliarde de dolari, anunțat luna trecută de președintele Donald Trump.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la rândul său, că UE va mobiliza un total de 200 de miliarde de euro pentru investiții în inteligența artificială în Europa.
Pe acest fundal, vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat Europa, susținând că oficialii de pe continent s-au concentrat prea mult pe reglementarea AI în loc să îi valorifice potențialul de creștere.