Europa, impartita in doua: incendii teribile si inundatii devastatoare

Ultima actualizare: 09-04-2012 09:07

Vara de cosmar de la un capat la altul al Europei. Acolo unde nu dau apele navala, parjoleste focul tot ce intalneste in cale. Cel putin 3 oameni si-au piedut viata in Portugalia, din cauza incendiilor de vegetatie.

La celalalt capat al continentului, in Georgia, focuri asemanatoare ameninta sate intregi de pe versantii Caucazului. Iar in Rusia, cosmarul smogului care omoara oameni, e departe de final. Astmaticii, cardiacii si copiii mor, sufocati de fum, chiar in casele lor.

500 de pompieri incearca de cateva zile sa potoleasca furia naturii, in sudul Portugaliei. Fara succes. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius si vantul puternic nu fac decat sa amplifice focarele existente. Cel putin 15, dupa cum spun autoritatile. Doua dintre victime sunt din randul pompierilor, dupa ce o brigada intreaga s-a trezit inconjurata de flacari.

Sa ploua se roaga si milioane de rusi. Si nu este o exagerare. Incendiile de vegetatie se numara cu sutele si se intind acum pe mii de kilometri, si in partea europeana a Rusiei, si in Siberia. Iar acolo unde nu ucide focul, omoara fumul toxic, degajat de incendii. La Moscova, situatia este catastrofala.

In aceste conditii, aproape nimeni nu mai apreciaza bravada premierului Vladimir Putin, care viziteaza sate facute scrum sau piloteaza el insusi avioanele care lupta impotriva incendiilor.

Popularitatea premierului este in cadere libera, la fel ca si cea a presedintelui Medvedev. Rusii le reproseaza primilor oameni in stat ca nu sunt in stare sa combata urgia focului si ca au ignorat avertismentele specialistilor, privind avalansa de incendii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO