"Era o imagine apocaliptica. Nu am vazut niciodata ceva asemanator" Peste 300 de balene au esuat in Chile


Ultimul update: Sambata 05 Decembrie 2015 07:00
Data publicarii: Miercuri 02 Decembrie 2015 10:16
Categorie: Stiri externe
balene - chile

Peste 300 de balene au fost gasite moarte intr-un fiord izolat din Patagonia, in sudul extrem al statului Chile. Ar putea fi una din cele mai mari esuari de cetacee constatate vreodata, au anuntat marti cercetatori citati de AFP.

"Era o imagine apocaliptica. Nu am vazut niciodata ceva asemanator", a declarat pentru AFP Vreni Houssermann, director al centrului stiintific Huinay, care a participat la expeditia in cursul careia au fost gasite balenele esuate. Cercetatorii au organizat expeditia dupa ce au descoperit, in luna aprilie, circa 20 de balene dintr-o specie protejata moarte in Patagonia, la aproximativ 2.000 de kilometri sud de capitala Santiago.

Primele balene apartineau speciei protejate Sei, pescuita excesiv in trecut. Exemplarele acestei specii pot atinge 16 metri lungime si cantari 30 de tone. In cadrul unui zbor de recunoastere efectuat de echipa de cercetatori in luna iunie deasupra zonei a fost observat un numar mult mai mare de cetacee esuate. "Am numarat 337 de balene moarte, cadavre si schelete", a spus Vreni Houssermann. La acest numar s-a ajuns si cu ajutorul unor fotografii aeriene si satelitare.

"Mai sunt multe zone in care nu am putut ajunge, asa incat este posibil sa existe mai multe balene moarte", a adaugat ea.

Cauzele fenomenului de esuare masiva, care ar putea fi unul din cele mai mari inregistrate vreodata de oameni de stiinta, vor fi prezentate pe larg in numarul urmator al revistei National Geographic, finantator al survolarii zonei.

Cercetatorii au subliniat ca niciuna dintre balene nu avea semne de rani, apreciind ca la originea fenomenului ar putea fi un exces de alge sau un virus. De altfel, o ancheta desfasurata de autoritati chiliene dupa descoperirea balenelor in luna aprilie a exclus orice interventie umana in moartea cetaceelor.

Descoperirea cercetatorilor chilieni intervine in contextul Conferintei internationale asupra climei de la Paris (COP21), care va dezbate si importanta oceanelor in schimbarile climatice.
 

Sursa: Agerpres

Tags: balene, chile, esuat,

VIDEO PROTVPLUS.RO