Epidemia de coronavirus. Situația la nivel mondial. Ce măsuri iau statele afectate

Dată publicare: 27-02-2020 14:29
Dată actualizare: 27-02-2020 14:33


În Italia, principalul focar de infecţie din Europa, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 400. Ceea ce reprezintă o creştere de 25% în 24 de ore.

Numărul deceselor raportate în Peninsulă rămâne neschimbat - 12. Mai multe ţări europene au anunţat depistarea unor noi cazuri de infectare cu Covid-19, care au legătură tot cu persoane care au venit din Italia. Printre ultimele țări unde s-a răspândit virusul se numără Danemarca și Estonia.

Grecia, o destinație de vacanță preferată de români, a înregistrat primul caz de coronavirus - la Salonic, al doilea oraș că mărime al țării. Persoană infectată este o femeie care a călătorit recent în nordul Italiei.

La Salonic, psihoza se răspândește mult mai rapid decât virusul.

Farmacist: „Cererea mare de măşti a început luni, imediat după ce am deschis farmacia, imediat ce oamenii au auzit ştirile din Italia, din timpul weekend-ului. Ulterior, luni, aproape întreg stocul de măşti a dispărut din farmacii”.

În Croația, o altă destinație de vacantă pentru zeci de mii de europeni, printre care mulți români, doi bărbați care, săptămâna trecută, au participat la un turneu de fotbal în Italia au fost testați pozitiv cu Covid-19 și se află internați în Zagreb.

Vili Beros, ministrul Sănătăţii din Croaţia: „Sunt convins că putem menţine lucrurile sub control şi sper că nu vom ajunge în situaţii asemănătoare celor din China sau Italia, dar trebuie să subliniez că asta nu depinde doar de noi, ci şi de virus. Dar nu sunt deloc semne că se întâmplă ceva scăpat de sub controlul nostru”.

Chiar dacă autoritățile din Croația au făcut apel la populație să nu se alarmeze, rafturile magazinelor din marile orașe s-au golit în câteva ore. Oamenii au cumpărat alimente neperisabile și produse farmaceutice, mai ales măști.

Pe de altă parte, Australia a activat planul de urgență pentru răspuns la răspândirea Covid-19.

Scott Morrison, premierul Australiei: „Toate indicațiile ne arată că lumea va intra în curând în faza pandemiei de coronavirus”.

Un american din California, care a contractat noul coronavirus, ar putea fi primul caz din SUA de transmitere într-o comunitate - a anunțat Centrul de control și prevenire a bolilor. Președintele Donald Trump l-a numit pe vice-președintele sau Mike Pence drept principalul responsabil pentru măsurile de răspuns. Are un real talent pentru asta, a spus Trump, referindu-se la experiență lui Pence de supervizare a serviciilor medicale pe când era guvernator al statului Indiana.

Arabia Saudită a anunțat că interzice venirea pelerinilor din țări unde au apărut cazuri de infectare cu Covid-19. Totuși, nu este clar dacă marele pelerinaj care începe în iulie va fi afectat.


VIDEO PROTVPLUS.RO