Emmanuel Macron și premierul Indiei au decis să „lucreze împreună pentru încetarea conflictului” în Ucraina

emmanuel macron, narendra modi
IMAGO

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit marţi să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Cei doi lideri au discutat în cadrul unei convorbiri telefonice despre "războiul dus de Rusia în Ucraina şi consecinţele sale destabilizatoare pentru restul lumii", relatează AFP, citată de Agerpres.

Emmanuel Macron, care l-a primit pe premierul indian în mai la Paris, a subliniat "hotărârea Franţei de a-şi continua sprijinul pentru Ucraina".

India s-a abţinut să condamne în mod deschis invazia rusă a Ucrainei şi să se alăture voturilor în acest sens la ONU. În iunie, însă, a cosemnat o declaraţie G7 prin care se angaja să "respecte integritatea teritorială şi suveranitatea altor state".

Confruntat cu criza alimentară cauzată de conflictul din Ucraina, preşedintele francez a reafirmat "importanţa unei acţiuni coordonate a comunităţii internaţionale".

Citește și
Antonio Guterres si Erdogan
Antonio Guterres și Erdogan merg în Ucraina. Se vor întâlni cu Zelenski

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre "provocările din spaţiul indo-pacific, precum şi despre situaţia din Sri Lanka". India este preocupată de influenţa tot mai mare a Chinei în Sri Lanka.

Emmanuel Macron cere retragerea forţelor ruse de la centrala din Zaporojie

Mai mult, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, subliniind 'riscurile' pe care prezenţa lor le prezintă pentru securitatea sitului, relatează France Presse, citată de Agerpres.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron şi-a exprimat 'preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe' din amplasamentul centralei, a indicat Palatul Elysee.

Centrala atomică din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de trupele ruse la începutul lunii martie în primele zile ale invaziei ruse lansate la 24 februarie în Ucraina.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, generând temeri privind o posibilă catastrofă nucleară. Situaţia de la această centrală a constituit subiectul principal al reuniunii de săptămâna trecută a reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

De asemenea, Emmanuel Macron 'şi-a exprimat sprijinul' pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului 'în cel mai scurt timp ' pentru a inspecta situl.

Cei doi şefi de stat 'au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni', a precizat preşedinţia franceză.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, notează AFP. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că aceasta ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

Preşedinţii francez şi ucrainean au salutat, între altele, plecarea marţi a primei nave umanitare închiriate de ONU cu un transport de grâu ucrainean spre Africa, 'unde necesităţile sunt deosebit de urgente '.

Cerealele produse în Ucraina au fost blocate luni întregi din cauza războiului declanşat de Rusia. Exporturile au fost reluate la 1 august prin Marea Neagră în urma unui acord între ruşi şi ucraineni, după medierea Turciei, sub egida Naţiunilor Unite.

Emmanuel Macron a reiterat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru eforturile europene de a exporta cereale ucrainene atât pe cale rutieră, cât şi fluvială.

Această iniţiativă europeană a permis exportul a 2,8 milioane de tone în iulie, iar 'ritmul continuă să se accelereze', şi-a exprimat satisfacţia Palatul Elysee.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 175. Rusia afirmă că "sabotajul" se află în spatele exploziilor de la depozitul de arme din Crimeea

Volodimir Zelenski
Ucrainenii, sfătuiți de Volodimir Zelenski să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut populaţiei să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse.

S-400
Rusia va livra Turciei un al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400

Rusia şi Turcia au semnat un contract pentru livrarea unui al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400, potrivit şefului serviciului rus de cooperare militară, citat de agenţia de presă de stat TASS.

IKEA
Gigantul suedez de mobilă IKEA a decis să-şi lichideze divizia din Rusia

Gigantul suedez IKEA a decis să-şi lichideze unitatea din Rusia, societatea cu răspundere limitată IKEA Dom, reducându-şi şi mai mult operaţiunile după o prezenţă de peste un deceniu în ţară, a arătat marţi un document corporativ, conform Reuters.

cereale, ucraina
Primul vas al ONU încărcat cu cereale ucrainene a plecat spre Africa

Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit marţi portul Pivdennyi, sudul Ucrainei, cu aproximativ 23.000 de tone pentru Africa, a anunţat Ministerul Infrastructurii ucrainean.

Su-34
Ucraina anunţă că Rusia a lansat rachete asupra oraşului ucrainean Jîtomîr din spaţiul aerian al Belarusului

Rusia a trimis avioane de luptă de tip Su-34 în spaţiul aerian al Belarusului pentru a lansa rachete asupra oraşului ucrainean Jîtomîr, un important centru de transport care face legătura cu Kievul, au anunţat forţele aeriene ucrainene, relatează CNN.

pod crimeea
Ucraina ameninţă că va distruge un pod care leagă Rusia continentală de Crimeea

Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti, relatează AFP.

Război în Ucraina, ziua 173. Zelenski îi anunță pe soldații ruși de la Zaporojie că vor deveni ”o țintă specială”
NATO cere o inspecţie „urgentă” a AIEA la centrala de la Zaporojie. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc.

Nova Kahovka
VIDEO Ucraina anunţă distrugerea unei baze militare ruseşti în regiunea Herson. Mai mulți soldați ruși ar fi fost uciși

Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi.

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 175. Rusia afirmă că
Război în Ucraina, ziua 175. Rusia afirmă că "sabotajul" se află în spatele exploziilor de la depozitul de arme din Crimeea

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Antonio Guterres și Erdogan merg în Ucraina. Se vor întâlni cu Zelenski
Antonio Guterres și Erdogan merg în Ucraina. Se vor întâlni cu Zelenski

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc.

Rusia anunţă bombardamente ucrainene lângă centrala nucleară Zaporojie
Rusia anunţă bombardamente ucrainene lângă centrala nucleară Zaporojie

Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene au bombardat oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters, scrie Agerpres. 

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.