Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie. Anunțul său a divizat clasa politică franceză

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri că Parisul ar putea recunoaşte statul palestinian în luna iunie cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York.
Congresul va conduce la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări, transmite AFP.
''Trebuie să mergem către o recunoaştere, aşadar în următoarele luni vom merge'', a declarat preşedintele francez într-un interviu în cadrul emisiunii 'C'est a vous', difuzată de canalul France 5 la revenirea sa din Egipt.
''Obiectivul nostru este ca, undeva în iunie, cu Arabia Saudită să prezidăm această conferinţă (referitoare la soluţia cu două state) unde se va putea finaliza mişcarea de recunoaştere reciprocă de către mai multe'' ţări, a continuat şeful statului francez.
''Voi face asta pentru că eu cred că la un moment dat acest lucru va fi corect şi pentru că eu vreau de asemenea să participăm la o dinamică colectivă, care ar urma să le permită tuturor celor care apără Palestina să recunoască în schimb Israelul, ceea ce mai mulţi dintre ei nu au făcut'', a adăugat Macron.
Acest lucru va aduce ''claritate pentru a lupta contra celor care neagă dreptul Israelului de a exista, cum este cazul Iranului, şi ne va permite să ne angajăm faţă de securitatea colectivă a regiunii'', a accentuat el.
Clasa politică franceză, divizată cu privire la anunţul lui Macron
Clasa politică franceză este divizată cu privire la anunţul făcut miercuri de preşedintele Emmanuel Macron potrivit căruia Franţa ar putea recunoaşte "în iunie" un stat palestinian, informează AFP.
Dacă această recunoaştere "vine într-un cadru" ce permite o dublă recunoaştere, a Israelului şi a unui stat palestinian, acesta este "un proces bun", a apreciat fostul preşedinte socialist Francois Hollande.
"În sfârşit. După doi ani de genocid în Gaza, Franţa preconizează în cele din urmă să recunoască statul Palestina", a scris la rândul său pe Twitter şefa deputaţilor stângii radicale franceze Mathilde Panot, amintind că "147 de ţări au făcut-o deja" şi cer ca "acest gest, câştigat cu luptă grea", să se traducă "în fapte".
Pentru Olivier Faure, prim-secretar al Partidului Socialist, anunţul lui Emmanuel Macron reprezintă un mijloc de "a face presiune" asupra "unui guvern de extremă dreapta care de luni de zile şi-a demonstrat inumanitatea".
De asemenea favorabilă, preşedinta Adunării Naţionale a Franţei, Yael Braun-Pivet, membră a taberei prezidenţiale, a dorit "să se avanseze asupra acestei soluţii cu două state", însă cu "garanţii de securitate pentru ambele state".
Soluţia cu două state este în continuare respinsă de premierul israelian Benjamin Netanyahu, însă îndemnurile în favoarea ei s-au înmulţit după izbucnirea războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023.
În 2020, Acordurile Abraham au dus la recunoaşterea Israelului de către Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan şi Maroc. În schimb, Arabia Saudită a suspendat negocierile pentru o apropiere cu Israelul după declanşarea războiului în Fâşia Gaza, condiţionând orice recunoaştere de crearea unui stat palestinian.
Pentru vicepreşedintele partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement Naţional, RN), Sebastien Chenu, orice recunoaştere a unui stat palestinian ar fi "prematură".
Chiar dacă RN este "favorabil (soluţiei cu) două state", statul palestinian este astăzi "subordonat Hamas" - organizaţie calificată drept teroristă de SUA, UE şi Israel -, a dezvoltat el.
"Aceasta ar însemna să trimitem semnalul: 'faceţi terorism şi vi se vor recunoaşte drepturile'", a atenţionat el.