Emmanuel Macron anunţă că Franța va trimite Ucrainei avioane de vânătoare Mirage-2000. Ce spune Volodimir Zelenski
Emmanuel Macron anunţă că Franța va da avioane de vânătoare de tip Mirage-2000 Ucrainei. De asemenea, Parisul s-a oferit să instruiască și să echipeze o brigadă ucraineană, adică 4.500 de militari.
În schimb, Macron pare să fi renunțat la ideea de a trimite instructori militari în Ucraina.
După un discurs rostit de dimineață în plenul Adunării Naționale a Franței și o vizită la Ministerul Apărării, Volodimir Zelenski discută cu omologul său. Deputații francezi l-au primit pe liderul de la Kiev cu aplauze îndelungi.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ucrainenii au nevoie să nu fie lăsați singuri, să fie sprijiniți concret, constant și cu echipamente care să aibă rază de acțiune suficient de mare. De asemenea, avem nevoie ca aliații să rămână uniți și fermi, iar treaba o facem noi, ucrainenii.”
Războiul din Ucraina a fost de altfel în gândurile tuturor liderilor prezenți joi seară la ceremoniile aniversare din Normandia.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Ucraina a fost invadată de un tiran avid de dominație. Nu vom abandona Ucraina. Democrația nu e niciodată de la sine înțeleasă. Fiecare generație trebuie s-o protejeze, să lupte pentru ea.”
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Prezența dumneavoastră, domnule președinte al Ucrainei, spune totul. Vă suntem alături și nu vom da înapoi.”
Vineri, la Paris, Volodimir Zelenski a avut o întrevedere bilaterală cu Joe Biden, care i-a confirmat un nou pachet de asistență militară, în valoare de 225 de milioane de dolari. Va include printre altele, obuze și mortiere de artilerie, rachete antiaeriene și sisteme antitanc Javelin.
Și președintele Macron a avut vești bune pentru Kiev.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Anunțăm livrarea de avioane Mirage 2000-5. Sunt avioane de luptă franceze, care vor permite Ucrainei să își protejeze teritoriul şi spaţiul aerian și chiar de mâine. Vom începe un program de pregătire a piloților și transferul de avioane.”
Recent, mai mulți lideri occidentali le-au permis ucrainenilor să folosească armament cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei, dar numai în anumite condiții.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Nu e vorba că le dăm (ucrainenilor) arme că să lovească Moscova ori Kremlinul, ci doar pentru lovituri dincolo de graniță asupra echipamentelor care îi atacă.”
Liderii occidentali sunt foarte atenți ca deciziile lor să nu ducă la o escaladare. Chiar și așa, riscul extinderii conflictului rămâne real și este luat în serios.
Boris Pistorius, Ministrul german al Apărării: „Ar trebui să fim pregătiți de război până în 2029. Trebuie să ne asigurăm capacități de descurajare pentru a împiedica să se întâmple ce e mai rău. Pentru asta sunt esențiale trei aspecte: oamenii, echipamentele și finanțarea.”