Macron a cerut, într-un discurs istoric, o cooperare mai strânsă în UE. VIDEO
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat marţi viziunea pentru reînnoirea Europei, cerând o cooperare mai strânsă în UE în domeniile apărării, imigraţiei, taxelor şi politicii sociale, precum şi ca blocul euro să aibă propriul buget.
Într-un discurs rostit la două zile după alegerile din Germania, în care alianţa cancelarului Angela Merkel a avut rezultate mai slabe decât aşteptările, ceea ce îi limitează libertatea de manevră în privinţa Europei, preşedintele de 39 de ani pare să aibă ambiţii mari, relatează news.ro, citând Reuters.
Vorbind la Sorbona, el a prezentat Europa ca având nevoie să se relanseze, spunând că, în chestiuni diverse, precum acordarea de azil, protecţia graniţelor, taxele pentru corporaţii, împărtăşirea de informaţii, apărarea şi stabilitatea financiară, este nevoie de o aprofundare a cooperării.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Singura cale care asigură viitorul nostru este reconstrucţia unei Europe care este suverană, unită şi democratică”, a spus fostul bancher de investiţii, în discursul său de deschidere, flancat de drapele francez şi european. “La începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forţă de intervenţie comună, un buget comun al apărării şi o doctrină comună pentru acţiune”, a adăugat el.
În Campania sa pentru alegerile prezidenţiale, Macron a făcut din reforma Europei o piesă central, iar el şi Merkel au discutat adesea în ultimele luni despre dorinţa ca Franţa şi Germania, cele mai mari două economii din UE, să preia frâiele integrării.
Însă, la mai puţin de cinci luni de la preluarea mandatului său de cinci ani, Macron se confruntă cu ameninţarea că Merkel, în vârstă de 63 de ani, care urmează să îşi înceapă al patrulea mandat, să aibă o capacitate de acţiune mai redusă decât sperau cei doi.
Alianţa sa CDU/CSU este în continuare cel mai mare bloc din Budestag, dar, pentru a construi o majoritate funcţională, va trebui să formeze o coaliţie cu liberalii din FDP, care se opun multora dintre ideile lui Macron, şi Verzilor.
În loc să îşi adapteze discursul pentru a se adapta la ceea ce ar fi vrut să audă FDP, Verzii sau Merkel, Macron şi-a menţinut viziunea amplă, detaliind în acelaşi timp o serie de idei specifice pentru o Zonă euro îmbunătăţită.
El a apreciat că un buget separate pentru cele 19 ţări care folosesc euro – din totalul de 28 de state member UE – este necesar pentru a finanţa investiţiile private şi pentru a proteja de şocurile economice.
În trecut, el a spus că un astfel de buget ar trebui să ajungă la “mai multe puncte procentuale din PIB”, dar el nu a prezentat cifre marţi.