Elevii ruși cu vârste între 15 și 17 ani vor învăța să folosească drone în noul an școlar. Ce prevede noua programă
Elevii ruşi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani vor învăța în noul an școlar să folosească drone de luptă, pentru a fi pregătiţi de „o eventuală confruntare cu inamicul”, se arată în programa publicată de către Ministerul rus al Educaţiei.
Adolescenţii ruşi vor putea să se familiarizeze cu „mijloacele de utilizare militară a dronelor” şi felul în care „să desfăşoare misiuni de recunoaştere cu ajutorul unei drone”, mai arată programa școlară, potrivit News.ro.
Formare militară inițială
Ei vor avea totodată posibilitatea „să desfăşoare acţiuni concrete de pilotarea dronelor” şi să înveţe moduri de contracarare a „dronelor adversarului”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Clasele vizate în aceste cursuri corespund grupei de vârstă 15-17 ani, în cadrul „formării militare iniţiale”.
Această formare - care exista în epoca sovietică - dar a căzut în desuetudine a fost relansată la începutul noului an şcolar 2023-2024.
Ea prevede o familiarizare cu armament de război ca puşca de asalt Kalaşnikov şi prevede cel puţin 140 de ore de cursuri.
Motivația, „o eventuală confruntare”
„Introducerea unei astfel de materii în şcoli va permite pregătirea sistematică a cetăţenilor în vederea unei eventuale confruntări cu inamicul”, justifica în noiembrie 2022 parlamentarul Serghei Mironov, autorul iniţiativei.
Dronele sunt folosite masiv în războiul din Ucraina, de către ambele tabere, iar teritoriul rus este vizat aproape în întregime în atacuri de acest tip.
De la începutul războiului, în şcolile ruseşti au fost introduse mai multe inovaţii menite să inoculeze patriotism şi să răspândească un discurs anticoccidental.
Săptămâna şcoală începe cu imnul naţional, o ceremonie de ridicarea steagului şi „discuţii despre ceea ce este important”, introduse cu scopul de a evoca ostilităţile din Ucraina şi a justica invazia rusă a vecinului ucrainean.