El Pais: Al doilea val al pandemiei de Covid-19 din Europa a fost mai mortal decât primul

08-12-2020 18:36


Oameni pe strada

Al "doilea val" al pandemiei de Covid din Europa a fost mai mortal decât primul, titrează cotidianul spaniol ''El Pais''. De la începutul lui august, au fost înregistrate pe continent peste 152.000 de decese asociate cu Covid.

Sunt cu 16.000 mai multe decât în primul val, care se considera că s-a încheiat în iulie. Între timp, restricțiile rămân în vigoare, în multe țări europene.

Dacă numărul de noi cazuri de infectare din Germania nu scade înainte de Crăciun, atunci ar putea fi impuse din nou măsuri mai stricte de "lockdown", a avertizat ministrul Sănătăţii. Asta ar putea însemna, de exemplu, închiderea magazinelor neesențiale

Între timp, Germania se pregătește pentru campania de imunizare, care, după cum preconizează Guvernul federal, va începe în primele zile ale noului an. Unele centre de testare sunt deja transformate în centre de vaccinare în masă. Între timp, responsabilii speră să rezolve principalele probleme legate de logistică.

Dr. Oliver Franz, șeful centrului de vaccinare: "Ar fi o sarcină dificilă din punct de vedere logistic să utilizăm vaccinuri diferite în acest centru, pentru că toată lumea trebuie vaccinată de două ori ca să obțină imunizare completă și ne-am complica dacă ar trebui să facem trei vaccinuri într-un singur centru."

Teste rapide, distribuite în Spania

 

În așteptarea vaccinurilor, autoritățile spaniole au început să distribuie teste rapide pentru COVID-19, care vor fi vândute în farmacii. Pot fi cumpărate pe bază de rețetă, oferă un rezultat în 10 minute și au o acuratețe de peste 90%. Dacă rezultatul este pozitiv, e nevoie, însă, pentru confirmare de un test PCR. Oficialii își pun însă speranțe în populație să păstreze gradul de infectare cât mai scăzut.

Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății: "Vom avea un Crăciun în acest an? Cu siguranță. Vom sărbători Crăciunul în acest an? Bineînțeles, dar o să-l celebrăm într-un mod diferit. În Ajunul Crăciunului și în Ajunul Anului Nou vom permite adunări cu cel mult 10 persoane la aceste festivități."

În ciuda mesajelor transmise de autorităţi, în imagini filmate pe arterele comerciale din Barcelona se văd mulțimi de oameni ieșiți la cumpărături pentru Crăciun.

Grecia relaxează măsurile înainte de Crăciun

 

Magazinele cu decorațiuni de Crăciun s-au redeschis în Grecia, ca o primă excepție de la restricţiile stricte impuse încă din prima parte a lunii noiembrie.

Ceilalţi comercianți trebuie să mai aștepte, însă.

Giorgos Chronakis, proprietar magazin: "Am sperat că de Crăciun vom recupera din pierderile înregistrate de Paște și în vară. Din păcate, s-au întâmplat lucruri care au transformat anul ăsta într-unul tragic."

Oamenii nu s-au înghesuit la cumpărături, dar au profitat de ocazie pentru a ieşi din case.

Guvernul grec a anunțat prelungirea până la 7 ianuarie a principalelor măsuri de izolare, inclusiv închiderea școlilor.

În Austria, după trei săptămâni de carantină, magazinele neesențiale și-au reluat activitatea.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO