Ed Koch a murit. Povestea "primarului etern" care a salvat New York-ul de la faliment. FOTO si VIDEO
Fostul primar al orasului New York, Ed Koch, a murit, vineri, la varsta de 88 de ani, dupa ce in ultimele luni a fost spitalizat de mai multe ori, relateaza BBC News Online.
Ed Koch s-a nascut in 1924, a fost un congresman democrat si primar al orasului New York timp de trei mandate consecutive (din 1978 pana in 1989).
Drumul lui Ed Koch spre scaunul de primar
El a redus nivelul ridicat de criminalitate din New York, iar in anii '80 a salvat orasul de faliment.
Dupa parasirea postului de edil, Koch a ramas activ si popular, practicand dreptul si moderand o emisiune la radio, potrivit CNN.
Koch suferea de mai multe probleme de sanatate, inclusiv cardiovasculare.
Koch a fost internat la spital la inceputul saptamanii, din cauza dispneei, iar joi a fost mutat in sectia de terapie intensiva, pentru o monitorizare mai atenta.
El a murit la ora 02.00 (09.00 ora Romaniei) in spitalul New York-Presbyterian, a declarat purtatorul sau de cuvant, George Arzt.
Koch va fi inmormantat, luni, la Temple Emanu-El din Manhattan.
Michael Bloomberg despre trecerea in nefiinta a lui Ed Koch
"Astazi, orasul New York a pierdut un personaj-simbol, cea mai carismatica 'majoreta' si campionul Edward I. Koch. A fost un mare primar, un mare om si un mare prieten. In scaunul de primar, dar si ca simplu cetatean a fost cel mai neobosit, lipsit de teama si sincer ambasador al nostru. Cu stilul de leadership dur si bine definit si administrarea fiscala responsabila, Ed a ajutat la salvarea orasului din cele mai negre zile ale lui si l-a setat pe un drum al recuperarii incredibile. Va ramane vesnic in memoria noastra, iar masurile pe care le-a luat - si spiritul si intelepciunea sa - vor face parte intotdeauna din orasul pe care il iubim atat de mult. Spiritul lui va dainui, nu numai aici in cladirea primariei, si nu numai pe podul care ii poarta numele, ci in toate cele cinci cartiere. Imi exprim condoleantele in numele a 8,4 milioane de newyorkezi, si stiu ca multi dintre ei il vor pastra pe Primarul Koch, pe familia si prietenii acestuia in rugaciunile lor", a spus Bloomberg.
Ed Koch a redat New York-ului gloria pierduta
Guvernatorul New York-ului Andrew Mark Cuomo despre decesul lui Ed Koch
"Odata cu disparitia lui Ed Koch, New York a pierdut unul dintre cei mai admirati lideri publici. Ed Koch era intruchiparea celor mai inalte idealuri din serviciul public, iar viata acestuia a fost dedicata transformarii New York-ului - orasul si statul nostru - intr-un loc mai bun pentru noi toti. Inca de cand servea in primele randuri, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, apoi ca membru in Congres, pana la mandatul de primar, ghidand New York-ul prin ani dificili, Ed Koch nu s-a abatut niciodata de la misiunea de a fi in serviciul altora. Niciun newyorkez nu si-a exprimat niciodata - sau nu isi va exprima niciodata - iubirea fata de New York intr-o maniera atat de plina de pasiune si deschisa ca Ed Koch. Orasul New York nu ar fi locul care este astazi fara conducerea lui Ed Koch, in timpul celor trei mandate la Primarie. Domnul primar nu s-a sfiit niciodata sa sustina public ceva in care credea, indiferent de ce ziceau sondajele sau indiferent de ce era corect din punct de vedere politic. De multe ori in viata am apelat la Ed Koch pentru sfaturi si ghidare. Chiar ieri (n.r. joi) am vorbit cu Primarul pentru a-i dori curaj si putere si a-i spune ca se afla in gandurile si rugaciunile noastre, a tuturor. Imi va lipsi prietenia lui, iar noua tuturor ne va lipsi optimismul lui perpetuu si angajamentul de a continua sa lupte pentru a imbunatati orasul nostru, statul, natiunea si lumea. In numele tuturor newyorkezilor, imi prezint condoleantele familiei si prietenilor acestuia", a spus guvernatorul Cuomo.
"How'm I doing?" - Intrebarea-emblema a primarului care a salvat New York-ul de la faliment iminent
Ed Koch, care obisnuia sa colinde strazile din New York transmitandu-le locuitorilor metropolei ca totul va fi bine, si-a castigat reputatia nationala cu stilul energic. "How'm I doing?" (n.r. "Cum ma descurc?") era intrebarea sa emblema catre electori, desi raspunsul acestora contra prea putin pentru el. Primarul a fost intotdeauna convins ca se descurca de minune.
"Primarul Koch a trait in tinerete alaturi de familie, in Brooklyn, si nu am nicio indoiala ca de aici i se trage atitudinea de Brooklyn, care l-a transformat intr-un personaj atat de mare si l-a ajutat sa navigheze New York-ul prin cei mai dificili ani din existenta", a spus despre el presedintele cartierului Brooklyn, Marty Markowitz.
"You punch me, I punch back"
Increzut si pretentios, al 105-cilea primar al metropolei americane era la fel de rapid cu o remarca prietenoasa, ca si cu o replica acida la adresa dusmanilor politici.
"Ma ataci, te atac la randul meu", a spus Koch. "Nu cred ca face bine respectului de sine sa fi sacul de box al tuturor".
Primarul si-a catalogat criticii ca "nebuni" (n.r. "wackos") si a pornit un razboi al declaratiilor cu Donald Trump, pe care l-a numit "porcusor" (n.r. "piggy"). Succesorul sau la Primaria New York-ului, Rudolph Giuliani, a fost catalogat drept un "om obraznic" (n.r. "nasty man"), iar odata l-a redus la lacrimi pe presedintele Consiliului Orasenesc.
"Nu sunt genul care sa faca ulcere. Eu le provoc", a scris Ed Koch in autobiografia sa.
Masuri din scaunul de primar. Ed Koch a condus New York-ul cu un pumn de fier
Sub supervizarea sa, din 1978 pana in 1989, metropola a scapat de o iminenta ruina financiara multumita politicilor fiscale dure si reducerilor drastice de buget. De asemenea, a schimbat fata transportului subteran.
Insa numarul oamenilor strazii si bolnavilor de SIDA a crescut in anii '80, iar criticii l-au acuzat ca masurile lui au venit prea tarziu si au fost prea putine.
Cu toate acestea...
"Nu a incetat niciodata sa fie primar. A fost implicat personal in problemele zilnice, inclusiv in cele ale departamentului de politie, cautand incontinuu informatii si spunandu-si parerea in persoana sau in scris. Sunt privilegiat sa il consider un prieten", a marturisit comisarul de politie Ray Kelly.
Koch a declarat in 2009, intr-un interviu pentru The New York Times, ca are putine regrete din perioada in care a fost primar. Singura masura de care ii pare cu adevarat rau este inchiderea spitalului Sydenham din Harlem. Miscarea a adus la bugetul orasului 9 milioane de dolari in plus, insa a fost una gresita "pentru ca medicii de culoare nu se puteau angaja in alte spitale" la timpul respectiv.
Unul dintre momentele sale favorite din cariera de primar a fost o zi din anii '80 cand, lovit de inspiratie, a traversat pe jos Podul Brooklyn alaturi de navetistii care se grabeau la munca, in timpul unei greve a transportatorilor.
"Am inceput sa tip: 'Traversati podul! Traversati podul! Nu o sa-i lasam pe nenorociti sa ne ingenuncheze'. Iar oamenii au inceput sa aplaude", si-a amintit Koch.
Succesul lui in regruparea newyorkezilor in timpul acelei greve a fost, a declarat acesta, cea mai mare reusita a lui ca primar.
Koch a fost si un sustinator avid al drepturilor pentru homosexuali, luptand impotriva Bisericii Romano-Catolice si a liderilor politici.
Koch despre sexualitatea sa: "F**k off"
Burlac convins, Koch a avut doar doua cuvinte pentru cei care ii puneau la indoiala sexualitatea: "F**k off". "Cateva lucruri trebuie sa fie private", a spus acesta.
"Un prieten adevarat si un consilier de incredere"
"Ed Koch personifica spiritul New York-ului. Primarul New York-ului pe Viata a devenit acum Primarul New York-ului pentru Eternitate", a spus Peter King, membru in Camera Reprezentantilor.
Apartirii in filme si emisiuni TV
Impactul lui Koch s-a extins peste clasa politica, in cultura pop. "Primarul etern" avut un rol cameo in filmul "The Muppets Take Manhattan", iar in 1983, a prezentat un episod al emisiunii "Saturday Night Live". In plus, si-a jucat propriul rol intr-un film semnat de Woody Allen.
The Koch Factor
Cand Koch a preluat scaunul de primar de la contabilul Abe Beame, in 1978, un lucru a devenit evident pentru toata lumea - cu acest primar, nimic nu era sigur. Reporterii scriau incontinuu despre el, datorita unui lucru care a devenit cunoscut drept "Factorul Koch" - abilitatea acestuia de a spune ceva imoral in orice loc, la orice ora.
"Nu vreau sa parasesc Manhattan-ul nici macar atunci cand nu voi mai fi in viata"
La varsta de 83 de ani, Koch a platit 20.000 de dolari pentru un loc de veci la Trinity Church, singurul cimitir din Manhattan care mai avea locuri disponibile.
"Nu vreau sa parasesc Manhattan-ul nici macar atunci cand nu voi mai fi in viata", a spus el pentru The Associated Press. "Aceasta este casa mea".
Nu la mult timp dupa, si-a comandat si piatra funerara. Aceasta are inscriptionata, printre altele, o rugaciune iudaica si epitaful pe care si l-a scris singur, dupa ce a suferit un atac cerebral:
"He was fiercely proud of his Jewish faith. He fiercely defended the City of New York, and he fiercely loved its people. Above all, he loved his country, the United States of America, in whose armed forces he served in World War II" - "A fost extrem de mandu de credinta lui iudaica. A aparat cu furie orasul New York si si-a iubit cu inversunare oamenii. Mai presus de toate, si-a iubit tara, Statele Unite ale Americii, pentru care a luptat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial".