Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, sub semnul intrebarii!
Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar fi fost amanata, a anuntat agentia germana de presa DPA, care l-a citat pe ministrul maghiar de interne, Sandor Pinter. Oficialii romani sustin insa ca habar nu au de aceasta decizie.
Aceste conditii ar urma sa fie fixate pana in luna iunie a acestui an. In consecinta, aderarea Romaniei si Bulgariei va avea loc cel mai devreme in luna octombrie, a explicat Sandor Pinter.
Ungaria a preluat de la 1 ianuarie 2011 presedintia Uniunii Europene.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a declarat insa pentru Pro TV ca nu stie nimic despre aceste declaratii si a precizat ca a solicitat autoritatilor de la Budapesta sa-i trimita transcriptul declaratiilor exacte ale lui Sandor Pinter.
Pe de alta parte, Baconschi a tinut sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, Ministerul Afacerilor Externe si-a indeplinit toate atributiile legate de aderarea la Spatiul Schengen.
Basescu: "Imi asum responsabilitatea intarzierii accesului in Schengen"
Prezent la bilantul CSM de miercuri, presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul in fata procurorilor marturisind ca isi asuma responsabilitatea pentru intarzierea accesului Romaniei in spatiul Schengen.
Traian Basescu a explicat ca, in calitate de sef al statului, "trebuie" sa isi asume, din punct de vedere politic, aceasta intarziere.
Presedintele a mentionat insa, imediat dupa aceea, ca o mare parte din problemele care au aparut in aceasta situatia a spatiului Schengen "sunt cantonate" in zona justitiei si fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatile.
"Eu imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in spatiul Schengen, pentru ca sunt seful statului si cineva trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate", a spus Traian Basescu.
El a explicat ca, din pacate, Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost anexat ca o conditie pentru Schengen si, din acest motiv, au aparut vestile proaste pentru Romania.
Nu va dati batuti!
Tot miercuri, presedintele a mai abordat subiectul Schengen si la intalnirea cu ministrii de la Palatul Victoria, pe care i-a indemnat sa se "bata" pana in ultima clipa pentru pentru aderarea la Spatiul Schengen in termenul stabilit, aprilie-mai 2011.
Basescu a amintit si "cazul Ridzi", despre care a spus ca a facut mari deservicii Romaniei, in ceea ce priveste Spatiul Schengen.
Ce este spatiul Schengen
Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.
Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.
In cate tari se poate circula liber, in Schengen
In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria
Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.
In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.
Iata harta statelor Schengen