Podurile de sticla, noua atractie turistica in China. "Te uiti in jos, ti se face frica, dar apoi te bucuri de peisaj". FOTO
Cea mai recenta moda la capitolul turism, in China, o reprezinta podurie suspendate cu podea din sticla transparenta. Turistii se inghesuie sa le viziteze, dar exista si voci care considera aceste constructii o nesabuinta.
Amatorii de senzatii tari se aduna in provinciile Henan si Hunan din China pentru a vedea privelisiti rapitoare, chiar la picioarele lor, asa cum poate doar un vultur mai poate privi.
Li Shu Zhen, o tanara de doar 19 ani, le-a spus reporterilor de la BBC dupa ce a traversat Brave Man’s Bridge: “Te uiti in jos si ti se face frica, dar iti revii repede si incepi sa te bucuri de peisaj. A fost foarte frumos, e ca si cum ai pasi pe aer. ”
Podul are o lungime de 300 de metri, este inalt de 180 de metri si a fost deschis publicului in septembrie anul trecut. Este una dintre cele mai populare constructii de acest gen, aici se tin chiar si clase de yoga.
Anul acest va fi inaugurat cel mai lung pod de sticla. El va avea o lungime de 375 de metri si ii va ridica pe turisti la 300 de metri deasupra solului. Autoritatile le-au cerut oamenilor ajutorul pentru a gasi un nume potrivit unei astfel de constructii.
Unul dintre inginerii participanti la proiect, Yang Guohong, i-a asigurat pe viitorii vizitatori: “Indiferent de cum sar oamenii pe pod, acesta nu va pati nimic. Structura metalica este incredibil de rezistenta, deci chiar daca sticla se sparge, oamenii nu vor cadea.”
Pe de alta parte, in luna octombrie anul trecut, un incident a avut loc la un astfel de pod aflat in Parcul Geologic Yuntai. O bucata de sticla din podea s-a crapat dupa doar doua saptamani de la deschidere.
Evenimentul a nascut reactii puternice pe retelele de socializare: “Va rog, gata cu podurile de acest gen. Judecand dupa acest incident, este doar o problema de timp pana cand un accident serios, cu morti, va avea loc.”
“O structura de sticla, proiectata de un inginer competent si turnata de un producator responsabil, nu prezinta un risc mai mare decat orice alt material folosit in constructii. Totusi, sticla poate avea de suferit din cauza socurilor localizate.” noteaza arhitectul Adam Holicska.