După doi ani de „tăcere”, Putin și Sholz au vorbit din nou la telefon. Ce i-a cerut cancelarul german liderului de la Kremlin
Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să retragă trupele ruse din Ucraina şi să negocieze cu Kievul, în prima sa discuţie telefonică cu preşedintele rus după doi ani de zile.
Cancelarul federal a cerut Rusiei să dea dovadă de "voinţa de a începe negocieri cu Ucraina în vederea unei păci juste şi durabile" şi a subliniat "angajamentul de neclintit al UE faţă de Ucraina", adaugă cancelaria, care precizează că Olaf Scholz a discutat în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Înainte de aceasta, o sursă guvernamentală germană precizase că discuţia între Scholz şi Putin a durat o oră. Deocamdată, Kremlinul nu a emis niciun comunicat asupra acestei convorbiri telefonice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Putin, „ocolit” de telefoanele liderilor europeni
Preşedintele Putin nu a mai discutat cu majoritatea liderilor ţărilor occidentale din 2022, când Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni masive contra Rusiei după ce Moscova a declanşat invazia împotriva Ucrainei.
Mulţi dintre liderii occidentali - printre care Joe Biden, Emmanuel Macron -, cu excepţia remarcată a premierului ungar Viktor Orban, refuză să discute cu preşedintele rus.
La începutul lui noiembrie, Putin şi-a exprimat regretul că liderii occidentali au "încetat" să-l sune.
"Dacă vreunul dintre ei doreşte să reia contactele, am spus-o mereu şi o voi repeta: noi nu avem nimic împotrivă", a declarat Putin la forumul Grupului de la Valdai, în Rusia.
De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Germania este cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, după SUA.
Această discuţie Scholz-Putin survine într-un context foarte dificil pentru Ucraina, care se pregăteşte să treacă prin cea de-a treia iarnă sub focul Rusiei, cu o mare parte din infrastructura sa energetică avariată sau total distrusă.
După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane există temeri cu privire la continuarea ajutorului american, ajutor care i-a permis Ucrainei să reziste în faţa trupelor ruse din februarie 2022 până în prezent.