Dramele imigrantilor care isi risca viata pentru a traversa Mediterana. "In Siria, aveam de ales: Regimul sau Statul Islamic"
Romania ar putea trimite mai multi experti pentru a contribui la protejarea frontierelor Uniunii Europene din Marea Mediterana.
Anuntul a fost facut de presedintele Iohannis, dupa summitul extraordinar convocat la Bruxelles pe tema imigratiei clandestine. Liderii europeni au triplat fondurile alocate patrulelor in Mediterana si au decis sa lupte impotriva traficanţilor de imigranti ilegali. Pe de alta parte, fiecare stat din Uniune va decide daca primeste refugiati.
Mahmoud Shubat, refugiat din Siria: "In Siria, ar fi trebuit sa fiu intr-una din tabere: de partea regimului ori in Statul Islamic. Ar trebui sa iau arma in mana si sa ucid oameni. Dar nu vreau asta. Vreau sa-mi cresc copiii".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Saracia si razboaiele, care au proliferat ca un cancer in Nordul Africii si Orientul Mijlociu dupa Primavara Araba, explica afluxul enorm de refugiati care bat la portile Europei. Potrivit responsabililor italieni, in jur de un milion de imigranti africani asteapta astazi, pe coastele Libiei, sa porneasca pe mare spre Malta si Italia.
Mahmoud Shubat a platit contrabandisti ca sa-l duca mai intai din Siria in Turcia, cu masina, apoi cu o barca spre Libia. Acolo, a urcat pe un alt vas plin cu 300 de imigranti porniti catre Italia.
Refugiat: "Am mers pe jos 4 zile, zi si noapte".
Nima Elbagir, corespondent CNN: "De ce sunt atat de multi oameni disperati sa plece din Eritreea?"
Refugiat: "Din cauza inrolarii fortate in armata. Esti tinut in armata pentru o perioada nelimitata. Iar in armata viata e foarte grea, n-ai niciun fel de drept. Si nici nu esti platit. Ca o sclavie"
Ei sunt printre norocosii care ajung vii in centrele de azil din Italia, Grecia ori Malta. Foarte multi pier pe drum, executati de islamisti ori inecati in apele Mediteranei.
Gaitano Cortese, Paza de Coasta: "Nu pot uita cum am scos cu mainile mele din apa o femeie tanara, insarcinata, care tocmai murise. Sau trupul unui baietel, l-am pus intr-un sac, i-am tinut capul in mana mea. Pe moment, esti prea prins ca sa te gandesti, dar cand ajungi acasa, inainte sa adormi, toate iti revin in minte."
La summitul extraordinar organizat joi la Bruxelles, cele mai multe tari UE au oferit echipament si oameni pentru misiunile de patrulare maritima.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Romania este dispusa, daca se solicita, sa trimita mai multi experti in zona. De asemenea, am subliniat in interventia mea ca pe termen mediu si lung este foarte important sa se lucreze la cauza acestui fenomen, care este saracia din tarile din Africa."
Liderii UE nu s-au putut insa pune de acord asupra unui proiect pilot de găzduire a refugiatilor.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Aceasta chestiune este extrem de sensibila, fiindca nu exista o legislatie europeana in materie de azil, dar in final am concluzionat ca este nevoie sa se gaseasca solutii atat pentru relocare, cat si pentru reasezarea migrantilor care vin pe diferite cai in Uniunea Europeana. "
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, marea mediterană, imigranti,
Dată publicare:
24-04-2015 18:50