Drama mamelor din China. Risca inschisoarea si amenzi de zeci de mii de dolari pentru al 2-lea copil
Au dreptul sa aleaga unde muncesc, unde locuiesc sau cu cine se casatoresc. Dar nu si cati copii au. Este realitatea chinezilor care, din 1982 incoace, au dreptul la un singur copil pe familie.
Cu toate acestea, exista o comunitate mica, insa extrem de hotarata, dispusa sa-si riste libertatea sau banii pentru mai multi urmasi. Platesc pentru asta un pret de cateva zeci de mii de dolari, raman fara slujbe si sunt amenintati cu inchisoarea.
O mama se joaca cu cei doi copii ai ei intr-un parc. O scena aparent normala, insa Wu, o profesoara de 35 de ani, a indurat foarte multe ca sa se bucure de aceste momente. In 2008, cand a ramas insarcinata a doua oara, i s-a spus ca trebuie neaparat sa recurga la avort, din cauza politicii unicului copil, promovata de autoritatile de la Beijing.
Ea insa nici n-a vrut sa auda. In speranta ca autoritatile ii vor pierde urma, a divortat si s-a casatorit de forma cu un var. Planul ei a fost deconspirat insa, asa ca Wu a lasat totul in urma si a fugit in Shanghai. A stat ascunsa intr-un apartament timp de cateva luni si tot acolo a si nascut.
Wu Weiping: "Ce m-a ingrijorat cel mai mult atunci a fost ca s-ar putea sa n-am cum sa nasc in siguranta. Am vazut multe cazuri cand femeile care incercau sa aiba doi copii au fost fortate sa faca avorturi. M-am temut sa nu fiu si eu urmatoarea victima."
Wu, profesoara intr-o scoala, a fost concediata, iar sotul ei a fost retrogradat din functie. In plus, familia a fost somata sa plateasca o amenda de aproape 20.000 de dolari, altfel risca sa-i fie confiscate bunurile.
Cazul nu e unul singular, pentru ca tot mai multe familii isi risca slujbele si libertatea ca sa-si mareasca familia. Li, un barbat de 45 de ani din Beijing, are si el doi copii. A platit pentru al doilea cu postul de profesor universitar si, pentru ca nu a vrut sa achite o amenda de peste 37.000 de dolari, fiul lui nu are nici acum acte. Asta inseamna ca nu-si poate trimite baiatul la scoala de stat, fiind nevoit sa plateasca de trei ori mai mult pentru una particulara.
Multi experti in demografie considera ca ar fi timpul ca politica unicului copil sa devina istorie.
"Rata scazuta a fertilitatii e chiar mai ingrijoratoare decat cresterea excesiva a populatiei. La 30 de ani de la implementarea acestei politici nu ne mai confruntam cu o crestere a populatiei. De aceea multi oameni, inclusiv academicieni si chiar persoane oficiale, cer anularea legii." - este de parere Wang Feng, directorul Centrului pentru Politici Publice:
Pana in 2030, peste 300 de milioane de chinezi vor avea peste 60 de ani. Si totusi, numarul angajatilor cu varsta intre 20 si 29 de ani va fi de numai 150 de milioane. Prin urmare, va scadea dramatic asa-numitul "dividend demografic" - cresterea economica datorata cresterii populatiei active. Astfel, si banii pe care statul ii va castiga de pe urma lor se vor imputina.