Două regiuni din Italia, inspirate de demersul Cataloniei. Vor independență
Situaţia este incertă în Catalonia, regiune care ar urma să treacă sub autoritatea directă a Guvernului spaniol. Miniştrii de la Madrid vor stabili sâmbătă cum vor face transferul de putere.
Printre măsuri s-ar putea află preluarea controlului asupra poliţiei regionale şi convocarea de alegeri anticipate.
Separatiştii catalani le dau însă idei şi altora. În Italia, două regiuni bogate se pregătesc şi ele de referendum.
Mult-încercatul premier spaniol, Mariano Rajoy, a găsit susţinere la Consiliul European de la Bruxelles, unde câţiva dintre cei mai importanţi lideri, marcaţi deja de criză declanşată de Brexit, au spus că nu concep divizarea Spaniei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Emmanuel Macron: "Acest Consiliu European vă transmite un mesaj de unitate, unitate în jurul statelor membre în faţă crizelor cu care se confruntă, unitate pentru a susţine Spania".
Angela Merkel: "Urmărim situaţia cu atenţie şi susţinem poziţia guvernului spaniol. Sperăm să poată fi găsite soluţii pe baza Constituţiei ţării".
Aceste soluţii sunt, deocamdată, vagi. Tocmai pentru că articolul 155 din Constituţie, care vizează această situaţie delicată, nu a fost implementat niciodată. Catalonia se bucură de control substanţial asupra unor domenii ca sănătatea, educaţia, presă şi poliţia locală. Ar putea pierde aceste privilegii, dacă premierul Rajoy invocă articolul respectiv şi îşi trimite reprezentanţii pentru a prelua frâiele guvernului regional.
Erin McLaughlnmo, corespondentă CNN: "Articolul este foarte vag şi prezintă o lista de opţiuni pentru Guvernul de la Madrid, mergând de la convocarea de alegeri anticipate până la preluarea controlului asupra clădirilor guvernului regional. Situaţie este neclară în legătură cu opţiunile pe care le ia în considerare premierul Rajoy. Atunci când guvernul decide măsurile, le va trimite spre aprobare Senatului, unde partidul lui Rajoy are majoritatea"
Nu este clar nici ce se va întâmplă cu liderul separatist, Carles Puigdemont. Ar putea să rămână în funcţia de preşedinte al regiunii, dar să fie lăsat fără vreo putere de decizie.
În acest timp şi nordul Italiei pare să aibă ambiţii de autonomie. Două dintre cele mai bogate regiuni din nord, Lombardia şi Veneto vor organiza referendumuri, ce-i drept, mai mult simbolice, pe această tema.
Însă liderii regionali speră că un rezultat pozitiv îi va ajuta să obţină o reducere a taxelor pe care le plătesc guvernului central de la Roma şi control în domeniile securităţii şi migraţiei.
Cei care se opun referendumului spun că este doar o risipă de bani.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, italia, referendum, independenta, regiuni,
Dată publicare:
20-10-2017 19:24