Donald Trump, primul discurs in fata Congresului. Ce a promis presedintele SUA cu privire la NATO si zidul antiimigratie
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat aparitia unei ”noi mandrii nationale” in prima sa adresare din fata congresmenilor.
Trump a sustinut ca aplicarea dura a legislatiei imigratiei reprezinta cheia pentru a crea locuri de munca pentru cetatenii americani. De asemenea, miliardarul republican le-a cerut congresmenilor sa-i sustina politicile fiscale si de reglementare a industriei, care vor readuce maretia Americii, transmite France Presse
In timpul primelor 40 de zile de mandat prezidential, miliardarul republican si-a reluat promisiunea de a pune pe primul loc America - insa a evitat sa-si traduca viziunea populista intr-o realitate legislativa.
”Acum incepe un nou capitol al maretiei Americii. O noua mandrie nationala i-a nastere in natiunea noastra. Un nou val de optimism pune acele visuri imposibile la indemana”, a declarat presedintele american in ropotele de aplauze ale reprezentantilor si senatorilor republicani din Congres.
Trump a facut referire si la NATO. "O sustinem cu tarie, este o alianta care are la baza legaturile din timpul celor doua Razboaie Mondiale care au detronat fascismul si un Razboi Rece care a infrant comunismul. Dar partenerii nostri trebuie sa-si indeplineasca obligatiile financiare. Acum, in urma unor discutii foarte directe si deschise, acestia au inceput sa faca acest lucru", a declarat presedintele SUA.
Donald Trump a promis ca va economisi miliarde de dolari prin aplicarea dura a legislatiei imigratiei, amintind inclusiv de promisiunea sa de a ridica un zid antiimigratie la granita sudica, dar fara a mentiona tara care va plati pentru acest zid.
”Trebuie sa refacem integritatea si sa restabilim domnia legii la granitele noastre”, a spus presedintele american, in timp ce a promis construirea unui ”mare, mare zid” la granita sudica dintre Statele Unite si Mexic.
Liderul de la Casa Alba a sustinut ca aplicarea dura a legislatiei imigratiei reprezinta cheia stimularii locurilor de munca si a salariilor pentru angajatii americani, precum si pentru reducerea criminaliratii in SUA.
Donald Trump a promis ca va introduce un sistem de imigratie bazat pe merit, care va reglementa noile veniri si va reduce numarul muncitorilor necalificati veniti ca imigranti in Statele Unite.
De asemenea, miliardarul republican a sustinut ca un sistem de imigratie asemanator celui australian ar duce la ”cresterea salariilor pentru muncitorie si ar ajuta familiile care se lupta pentru supravietuire - inclusiv acele familii de imigranti - sa se alature clasei de mijloc”.
Australia este adeseori criticata de organizatiile internationale pentru politica de imigratie extrem de dura si pentru incalcarea drepturilor omului, avand in vedere ca-i inchide pe termen nedeterminat pe imigranti in doua centre de detentie din Nauru si Papua Noua Guinee.
In cel mai lung discurs tinut pana in acest moment, presedintele american a promis ca va implementa scutiri de impozite masive pentru americanii din clasa de mijloc si va abroga Obamacare.
Mesajul populist al miliardarului republican in ceea ce priveste economia a fost extrem de important in victoria sa din din alegerile prezidentiale - ajutandu-l sa castige voturi importante in state precum Michigan, Ohio si Pennnsylvania.
Acum, marea provocare consta in traducerea unei retorici in politici concrete si realizari legislative.
Presedintele american a avut parte de o luna de miere extrem de scurta, in special din cauza luptelor interne si a lipsei de experienta care a marcat nou administratie prezidentiala, precum si a semnalelor confuze trimise chiar de catre Trump.
Aproximativ 44% dintre americani cred ca miliardarul republican face o treaba buna, fiind vorba de un minim istoric al aprobarii populare pentru prima luna de mandat a unui presedinte de la Casa Alba.
Donald Trump spera sa foloseasca o serie de ocazii pentru a se reconecta cu asa-numitele ”gulere albastre”, inclusiv prin renuntarea la acele acorduri comerciale pe care le considera daunatoare muncitorilor americani. insa, multi alegatori au inceput sa se uite in spatele retoricii lui Donald Trump de a reconstrui America.
Republicanii au militat in ultimii ani pentru abrogarea si inlocuirea Obamacare.
Insa, congresmenii republicani recunosc ca nu sunt de acord cu planurile administratiei prezidentiale vizavi de reformarea sistemului asigurarilor de sanatate din Statele Unite.
Conservatorii sunt disperati sa distruga cat mai curand posibil Obamacare, insa republicanii pragmatici sunt ingrijorati in ceea ce priveste dezmembrarea unui sistem care a ajutat 20 de milioane de americani sa obtina asigurare de sanatate, inclusiv in acele fiefuri republicane, precum Kansas.
Noi tensiuni intre congresmenii republicani si administratia prezidentiala au aparut dupa publicarea propunerilor bugetare ale lui Donald Trump.
Presedintele american doreste suplimentarea cu pana la 54 de miliarde de dolari a bugetului Apararii, propunand taieri masive pentru programele de asistenta internationala si de protejarea a Mediului.
Insa, republicanii sunt ingrijnorati de taierea cu o treime a finantarii pentru Departamentul de Stat.
Donald Trump va trebui inclusiv sa echilibreze cresterea finantarii militare cu protejarea securitatii sociale, fara sa agraveze datoria nationala de 20 de trilioane de dolari a Statelor Unite.