Donald Trump îşi amână discursul asupra Stării Națiunii. Anunțul făcut pe Twitter

Ultimul update: Joi 24 Ianuarie 2019 08:41
Data publicarii: Joi 24 Ianuarie 2019 08:35
Categorie: Internaţional
Donald Trump la tribuna

Paralizia politică de la Washington l-a constrâns pe Donald Trump să-şi amâne sine die discursul prezidenţial asupra Stării Națiunii, fără o soluţie deocamdată pentru a scoate ţara din blocajul bugetar cel mai lung din istorie, informează AFP.

"Îmi voi rosti discursul când shutdown-ul se va termina. Eu nu caut altă incintă pentru discursul despre Starea Națiunii pentru că nu există niciuna care să poată rivaliza cu istoria, tradiţia şi importanţa Camerei Reprezentanţilor", a scris el pe Twitter miercuri seara.

Potrivit lui, acest "mare" discurs va fi pronunţat "într-un viitor apropiat".

Totuşi, conflictul între republicani şi democraţi care privează de buget o parte din administraţiile federale pare să fie în continuare fără soluţie.

Senatul american urmează să voteze joi asupra a două texte concurente pentru a încerca, fiecare în felul său, să scoată ţara din impas, fără ca Donald Trump sau opoziţia să fie gata să cedeze.

În centrul acestui conflict, care durează de peste o lună, se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul. El cere pentru a-l ridica peste cinci miliarde de dolari. Dar democraţii, care se împotrivesc acestui proiect, refuză să aprobe un compromis bugetar în acest sens.

În absenţa unui acord, bugetele unor administraţii sunt blocate din 22 decembrie. Circa 800.000 de angajaţi federali se află fie într-un şomaj forţat, fie lucrează fără a fi retribuiţi dacă funcţiile lor sunt considerate esenţiale.

Joi, în jurul orei locale 14:30 (19:30 GMT), senatorii vor supune la vot cele două amendamente concurente.

Propunerea republicană asigură o finanţare a guvernului până în septembrie şi integrează partea pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de Trump: o amânare de trei ani pentru 1 milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare.

Textul democrat nu conţine buget pentru zid. El propune redeschiderea administraţiilor până în 8 februarie şi promite să relanseze dezbaterea asupra securităţii frontierelor după ridicarea "shutdown"-ului.

Pentru a fi aprobate, aceste amendamente trebuie să întrunească cel puţin 60 de voturi în Senat, unde republicanii deţin 53 din cele 100 de locuri. În fapt, pare puţin probabil ca vreunul din cele două grupuri să-şi ralieze suficiente voturi din partea disidenţilor.

Întregul text urmează apoi să treacă în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi.

Semn că nicio ieşire nu pare să existe în acest moment, liderii democraţi ai Camerei inferioare au anunţat miercuri seara că nu se aşteaptă la un vot vineri. Dacă se ajunge la un acord în Senat, aleşii Camerei vor primi un preaviz de 24 de ore pentru a veni să voteze.

Discursul asupra Stării Națiunii, în care preşedinţii americani îşi expun în fiecare an programul şi viziunea lor asupra viitorului ţării, era programat în acest an pentru 29 ianuarie.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care i-a lansat lui Trump invitaţia la începutul lunii ianuarie, i-a cerut apoi să-şi amâne intervenţia, afirmând că ar fi prea dificil să asigure securitatea din cauza blocajului bugetar.

"Cum shutdown-ul continuă, Nancy Pelosi mi-a cerut să pronunţ discursul asupra Stării Națiunii. I-am spus că sunt de acord. Ea şi-a schimbat apoi avizul din cauza shutdown-ului, sugerând o dată ulterioară. Este prerogativa sa", a estimat preşedintele pe Twitter.

"Dle preşedinte, sper că spunând viitorul apropiat înţelegeţi prin asta că veţi aproba textul susţinut de Cameră pentru a pune capăt shutdown-ului, asupra căruia Senatul va vota mâine (joi). Vă rog să acceptaţi această propunere cu scopul de a putea redeschide administraţiile, de a ne plăti din nou funcţionarii federali şi apoi de a ne aplana divergenţele", a replicat dna Pelosi.

Cele două tabere îşi pasează reciproc responsabilitatea blocajului bugetar, care îi afectează dur pe funcţionari şi pe subcontractanţi ale căror locuri de muncă depind direct de guvern. Aceştia din urmă, destul de numeroşi, nu vor fi plătiţi retroactiv, spre deosebire de angajaţii federali.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Donald Trump la tribuna Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Kim Jong Un. Reacția liderului nord coreean
Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Kim Jong Un. Reacția liderului nord coreean
Venezuela: haos, violențe și 2 președinți. Taberele formate pro și contra Maduro
Venezuela: haos, violențe și 2 președinți. Taberele formate pro și contra Maduro
VIDEO PROTVPLUS.RO
lacul victoria
Povestea unui supraviețuitor. Cum a fost salvat un bărbat prins sub un feribot răsturnat
Mireasa ISIS care a fugit din UK a născut în Siria. Ce pedeapsă riscă
Europa are parte de câteva zile de primăvară în mijlocul lui februarie. Cât ține minunea
Fost spion britanic angajat să obțină informații sensibile din Guvernul României pentru Adamescu
Furie în UK după ce un steag uriaș al Rusiei a apărut pe catedrala din Salisbury
Cartier din Paris, evacuat. Ce s-a descoperit între blocuri
orfani, comunism, romania, the indepedent,
Reportaj The Independent: Suferințele secrete ale copiilor lui Ceaușescu
UE sancţionează opt ruşi pentru incidentele în Marea Azov
Reacția Moscovei după ce Merkel a numit Rusia un inamic al Europei
Poliţistă din România, moarte fulgerătoare în Germania. Ce s-a întâmplat cu Cristina
Momentul în care o clădire s-a prăbușit în Sankt Petersburg. VIDEO
Trump cere Europei să primească înapoi 800 de jihadiști