Donald Trump, discurs în fața națiunii după 17 zile de blocaj al administrației


Ultimul update: Miercuri 09 Ianuarie 2019 07:56
Data publicarii: Marti 08 Ianuarie 2019 13:08
Categorie: Stiri externe

După 17 zile de blocaj parțial al administrației federale, preşedintele american se va adresa naţiunii marți seară, în legătură cu situaţia de la frontiera cu Mexicul.

După eșecul rundelor succesive de negocieri cu democrații, Donald Trump va încerca să convingă poporul american că ridicarea unei bariere la graniță este imperios necesară pentru a opri imigraţia ilegală. E drept că, mai nou, Trump nu mai vorbește de un zid, ci de un gard, ceea ce i-a atras o avalanșă de ironii pe internet.

Un sfert din agenţiile federale americane au finanţarea paralizată din 22 decembrie. 400.000 de funcţionari au fost trimişi în concediu fără plată, în timp ce alţi 400.0000 - angajaţi în instituţii esenţiale - sunt siliţi să muncească fără salarii. Vineri va fi prima zi când toţi aceşti oameni se vor duce acasă fără banii cuveniţi.

Brian Turner, TSA Employee: ”Locuiesc la o jumătate de oră de locul de muncă şi foarte repede va veni momentul în care va trebui să decid dacă pun benzina în rezervor ori cumpăr de mâncare pentru familie.”

În aceste condiţii, tot mai mulţi dintre angajaţii serviciului de securitate de pe aeroporturi îşi sună şefii dimineaţa şi se pretind bolnavi. Acest refuz de a mai lucra neplătiţi a căpătat porecla de "gripă albastră".

Donald Trump: ”Le înţeleg problemele, dar sunt sigur că se vor gospodări şi se vor descurca.”

Preşedintele cochetează cu ideea de a declara stare de urgenţă naţională la graniţă, măsură care ar face posibilă ridicarea zidului din fonduri militare.

John Cornyn, senator republican: ”Ar urma contestaţii, audieri, dispute în justiţie, care ar putea prelungi blocajul săptămâni, luni şi chiar ani.”

Jill Colvin, reporter AP: ”Preşedintele plănuieşte două lovituri de imagini. La noapte se va adresa naţiunii la o oră de maximă audienţă, va fi prima oară când face asta din Biroul Oval. De asemenea, joi va face o vizită la graniţa cu Mexicul. Sunt demersuri prin care vrea să trâmbiţeze mesajul administraţiei: că este o criză la frontieră, o criză de securitate şi umanitară şi trebuie făcut urgent ceva, încercând astfel să pună presiune pe democraţi.”

Democraţii refuză categoric să aloce aproape 6 miliarde de dolari pentru construirea unui zid de 3.200 km de-a lungul frontierei cu Mexicul. Drept potenţial compromis, Trump a dat de înţeles că bariera ar putea fi din oţel, nu din beton.

”Zid ori gard, oricum prefera democraţii să-i spună, nu mă cramponez de nume. Îi puteţi spune gard de oţel. Am zis că voi construi un zid. N-am spus niciodată că va fi un zid de beton”, a spus Trump.

Trump şi-ar dori probabil să-şi... îngroape sub un strat de beton declaraţiile mai vechi.

Inevitabil, internauţii au speculat răzgândirea preşedintelui şi au umplut reţelele sociale cu alternative: de la încetinitoare de şosea, patrule de căţeluşi ori un imens labirint de porumb şi până la o...dunga trasată cu cretă pe linia graniţei sau o. perdea de mărgele.

VIDEO PROTVPLUS.RO
familie china
Contrabandă cu sânge. De ce chinezoaicele încalcă legea pentru a afla sexul bebelușilor
Fratele interlopului "Rechinul" riscă ani grei de închisoare. Cum a fost prins de FBI în Mexic
Statele Unite retrag încă 1.000 de militari din Siria. "Nu vrem războaie nesfârşite"
Bilanțul super-taifunului Hagibis a ajuns la 35 de morți în Japonia
Premiul Nobel pentru Economie, decernat azi. Cine a câștigat anul trecut
Alegeri locale în Ungaria. Opoziţia a înregistrat cea mai mare victorie din ultimii 10 ani
hastings
Bătălia de la Hastings, reconstituită de englezi şi francezi cu arme reale
Atentat neobişnuit în timpul alegerilor din Kosovo. Ce a ieşit din urna cu voturi
Şi-a pierdut piciorul într-un accident, dar s-a trezit la spital cu el prins la loc. Miracolul reuşit de medici
Avertismentul UE privind Brexit. „Mai este încă mult de lucru”
Planul pregătit de Franţa împotriva ISIS, după retragerea americanilor din Siria
New York Times: Rusia a bombardat intenţionat patru spitale ale rebelilor sirieni