Doi senatori americani cer trimiterea a 100.000 de soldati in lupta impotriva Statului Islamic. "Este un razboi diferit"

Dată publicare: 30-11-2015 09:54
Dată actualizare: 03-12-2015 00:06


Statul Islamic

Doi senatori americani au pledat duminica pentru trimiterea a 100.000 de soldati straini, in majoritate din tari sunnite, dar si americani, pentru a lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, transmite AFP.

"Ar trebui 100.000 de soldati in total" pentru a combate SI, a declarat jurnalistilor John McCain, presedintele Comitetului pentru fortele armate din Senatul american, cu prilejul unei vizite la Bagdad.

"Nu ar fi dificil pentru Egipt, ar fi dificil pentru sauditi si pentru tarile mai mici", chiar si Turcia ar putea trimite forte, a adaugat el.

Arabia Saudita este angajata in prezent intr-un razboi in Yemen, in timp ce Egiptul se confrunta cu o insurectie jihadista, iar Turcia este mai preocupata de rebelii kurzi decat de SI.

Aceasta forta ar include, de asemenea, 10.000 de soldati americani pentru "a oferi competentele pe care arabii nu le au", a afirmat senatorul american Lindsey Graham.

Cei doi congresmeni republicani au lansat totodata un apel la majorarea numarului militarilor americani din Irak la circa 10.000.

"Este diferit fata de ultimele doua razboaie", a mentionat Lindsey Graham, referindu-se la conflictul de 14 ani din Afganistan si de aproape noua ani din Irak, in cursul caruia a fost infiintat SI.

"De aceasta data ar fi o mare armata regionala cu o redusa componenta occidentala. In ultimele doua mari razboaie au cunoscut o puternica participare occidentala cu o forta regionala redusa", a subliniat el.

Pe de alta parte, cei doi senatori au criticat actuala strategie americana care consta in efectuarea de raiduri aeriene contra pozitiilor SI din Irak si Siria cu scopul de a sprijini fortele locale la sol care, de asemenea, au primit arme si instruire.

Statul Islamic controleaza de peste un an vaste regiuni din teritoriul Irakului si al Siriei, reaminteste AFP.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO