Doi oameni au murit în incendiile violente din Grecia. În urma lor rămâne un peisaj dezolant
Aflați între neputință și disperare, grecii din zonele afectate de flăcările care nu contenesc de aproape două săptămâni răbufnesc.
Cer explicații autorităților, care, la rândul lor, depun eforturi pentru a ține în frâu focul ce transformă în cenușă tot ce întâlnește în cale.
Incendiile de o violență ieșită din comun au luat deja două vieți. Un voluntar în vârstă de 38 de ani a murit zdrobit de un stâlp de electricitate, iar președintele Camerei de Comerț și Industrii din capitala elenă a pierit în fabrica să cuprinsă de vâlvătăi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Colegii noștri, Paul Angelescu și Mihai Bucșă, sunt de vineri alături de pompieri și de voluntari și au fost martori la momente dramatice.
În urma perdelelor de foc rămâne un peisaj dezolant.
Paul Angelescu: "Toată această coamă de munte și de deal, azi-noapte, la 1 dimineața, eram fix în acest loc. Și aici, unde acum e numai cenușă, azi-noapte, la 1, era vegetație și era verde. Atât de repede se mișcă incendiul."
Pompierii luptă cu flacările fără oprire. Zgomotul făcut de avioanele și elicopterele folosite pentru stingerea incendiilor se aude fără întrerupere în zona de nord a Atenei.
Paul Angelescu: "Acesta este elicopterul de stingere a incendiilor, deținut de autoritățile elene. Au mai multe unități, vin în dreptul acestui lac și alimentează prin intermediul furtunului. Stau la o distanță foarte mică de luciul apei, până ajung în rezervor. Se lucrează la foc continuu, după ce acest elicopter vă alimenta și va pleca, se duce imediat spre vest, unde ard pădurile regale ale Greciei. Iar în locul lui va veni un alt elicopter să alimenteze. De dimineață și până la lăsarea nopții, elicopterele și avioanele se luptă cu focarele de pe dealuri. Este o cursă contracronometru, deoarece noaptea nu mai au cum să zboare și atunci se extinde focul, așa că pompierii încearcă să stingă cât mai multe focare în timpul zilei cu ajutorul elicopterelor și al avioanelor, deoarece focul este la o înălțime ridicată, pe dealuri, și este purtat de vânt spre case, iar acolo pompierilor cu autoutilitare la acea înălțime le este foarte greu să ajungă. Altă soluție nu este."
Mii de localnici şi turişti au plecat din zonele înghiţite ori ameninţate de vâlvătăi. Dar sunt şi oameni care au rămas pe poziţii, dornici să mai salveze câte ceva.
Paul Angelescu: "Au început să ardă la propriu și să cadă inclusiv rețelele de electricitate. Localnicii sunt furioși, își țipă frustrarea în dreptul autorităților. Din punctul lor de vedere, nu au făcut suficient de multe autoritățile pentru a le salva proprietățile, pentru a stopa incendiile. Sunt oameni ajunși la capătul răbdării, după ce zile întregi probabil că n-au dormit și au încercat cu toate resursele pe care le-au avut la dispoziție să stopeze înaintarea flăcărilor către locuințele lor."
Între timp, autoritățile vin cu mesaje de încurajare.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: "Situația s-a îmbunătățit puțin, în comparație cu ziua trecută. Trebuie să facem eforturi în continuare pentru a stinge toate incendiile și a elimina riscul de reaprindere. Prioritatea în aceste zile a fost protecția oamenilor și, în măsura în care este posibil, și a proprietăților."
În mijlocul unei autostrăzi, nu departe de frontul incendiilor, Crucea Ro;ie şi voluntarii au organizat o colectă pentru pompieri şi sinistraţi.
Tot acolo s-au mobilizat şi câţiva veterinari, care strâng pisicile şi câinii rămaşi fără stăpâni.
Flăcările continuă să facă ravagii şi pe insula Evia, dar şi în apropierea unor oraşe istorice din Peloponez.
În total sunt mai bine de 60 de focare încă active în Grecia, iar vântul și temperaturile extrem de ridicate, de până la 45 de grade Celsius în unele zone, fac lupta cu focul epuizantă.