Doi dintre mexicanii bănuiți că ar avea legături cu mafia română din Cancun au avut acces la președintele Mexicului

12-02-2021 18:26


Legăturile grupării criminale de pe Riviera Maya, condusă de românul Florian Tudor, zis Rechinul, ajung până în sferele înalte ale politicii din Mexic.

Așa spun jurnaliștii mexicani de investigație, care au dezvăluit că încrengătura de relații primejdioase se întinde până la cel mai înalt nivel. Doi dintre cei bănuiți că ar colabora cu Rechinul au avut acces la membri ai Guvernului și chiar la președintele țării.

Povestea ține capul de afiș al presei mexicane de mai bine de o săptămână. Din cauza anchetei, numeroși turiști români care au mers în vacanță în Mexic au fost opriți pe aeroport și trimiși acasă.

Cu această exclamație a început unul dintre cele mai urmărite jurnale TV din Mexic, asta pentru că jurnaliștii de investigație au descoperit că doi dintre mexicanii bănuiți că ar avea legături cu mafia română din Cancun au ajuns până în palatul prezidențial, acolo unde nu poate intra chiar oricine.

Jannet Lopez Ponce, jurnalistă: „Mai mulți funcționari din serviciile de informații din cadrul Cabinetului Național de Securitate dar și din serviciul similar al Statelor Unite au identificat apropiați ai mafiei române, care își construiseră strategia de a pătrunde în cele mai importante cercuri ale politicii mexicane. Își făceau fotografii cu oamenii politici și pretindeau apoi că sunt prieteni apropiați cu aceștia, cu scopul de a-și duce la capăt afacerile ilicite."

Israel López Salazar și Luis Miguel Zetina Barriga sunt cei doi mexicani care au conturile blocate de săptămâna trecută, alaturi de 77 de persoane, printre care și Florian Tudor, zis Rechinul, cel considerat capul mafiei române de pe riviera mexicană. Salazar și Barriga sunt și foști colaboratori ai lui Rene Bejarano, politician de rang înalt, care a admis că îi cunoaște, dar a negat că ar mai avea vreo legătură cu ei, mai ales acum, când sunt bănuiți că ar sprijini gruparea de interlopi români. Cert este că în urmă cu 2 ani, indivizii aceștia au avut acces într-unul dintre cele mai păzite locuri din Mexic: palatul prezidențial.

Jannet Lopez Ponce, jurnalistă: „Potrivit unor imagini obținute în exclusivitate de Milenio, au reușit chiar să ajungă pe lista invitaților speciali la ceremonia oficială de inaugurare a noului președinte, Andres Manuel Lopez Obrador."

Imaginile descoperite de jurnaliștii mexicani îi arată pe cei doi bărbați suspectați că ar fi în legătură cu mafia română, în diverse ipostaze care sugerează că se cunosc sau chiar sunt în relații apropiate cu persoanele din fotografii,

Jannet Lopez Ponce, jurnalistă: „Am putut să-i vedem în imagini și fotografii alături de membri ai guvernului, funcționari de prim rang și chiar au fost văzuți plimbându-se pe holurile palatului prezidențial, în spatele președintelui, încercând să-și facă o poză cu el, la un eveniment la care participă persoane selectate cu foarte mare atenție.”

Până acum, nu a reacționat niciunul dintre politicienii care apar în fotografii alături de cele două personaje bănuite că i-au ajutat pe interlopii români.

Surse din anchetă cred însă că doar o asemenea apropiere a făcut posibil ca rețeaua lui Florian Tudor să poată acționa în 14 state mexicane fără să întâmpine niciun obstacol, iar acuzațiile care li se aduc suspecților români s-au extins de la clonarea de carduri bancare și executarea unor jafuri impresionante la bancomate până la trafic de persoane în scopul exploatării sexuale și extorcarea agenților economici.


VIDEO PROTVPLUS.RO