Documente WikiLeaks: Vaticanul a minimalizat crimele dictatorului argentinian Augusto Pinochet
Vaticanul a minimalizat crimele dictatorului chilian Augusto Pinochet, calificandu-le drept "propaganda comunista", potrivit unor documente ale unor misiuni diplomatice datand din anii '70, dezvaluite de site-ul WikiLeaks, relateaza AFP.
O telegrama trimisa de ambasada americana pe langa Sfantul Scaun, pe 18 octombrie 1973, cita o conversatie cu cel care era, pe atunci, numarul doi in cadrul Secretariatului de Stat (Guvernul) al Vaticanului, Giovanni Benelli.
Telegrama, trimisa lui Henry Kissinger, la acea vreme seful diplomatiei americane, relateaza ca Benelli si-a exprimat "preocuparea grava si pe cea a Papei fata de campania internationala reusita a stangii, care prezinta o viziune complet falsa a realitatii chiliene".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Benelli a deplans, mai exact, o acoperire exagerata a anumitor evenimente, ceea ce reprezinta rezultatul unuia dintre cele mai mari succese inregistrate de propaganda comunista", scrie autorul telegramei, subliniind ca prelatul a apreciat ca "acest lucru arata cat de mult pot influenta comunistii presa la nivel mondial in anii urmatori".
In opinia adjunctului secretarului de stat al Vaticanului, "asa cum este natural sa se intample dupa o lovitura de stat, au existat varsari de sange in timpul procesului de epurare in Chile".
Insa Benelli afirma ca episcopii chilieni i-au oferit asigurari ca "informatiile despre represalii brutale prezentate de presa internationala sunt nefondate" si ca Pinochet si junta sa "depun eforturi sa aduca situatia la normal".
Aceasta conversatie a avut loc dupa cinci saptamani de la puciul militar organizat de generalul Augusto Pinochet, care a inlaturat de la putere Guvernul socialist condus de Salvador Allende si a condus la arestarea si asasinarea a mii de simpatizanti sau activisti de stanga.
Alte telegrame publicate de WikiLeaks arata ca Vaticanul a realizat abia un an mai tarziu amploarea reprimarii lansate de regimul Pinochet, dar a refuzat sa il critice in mod deschis si a mentinut relatii diplomatice cu acesta.
Italia l-a rechemat, insa, la vremea respectiva, pe ambasadorul sau la Santiago, "protestand astfel fata de politici inumane ale unor lideri chilieni".
Dupa trei ani de la lovitura de stat, cand se opesc telegramele, izolarea regimului dictatorial din Chile s-a accentuat, insa Vaticanul si-a continuat politica de "presiune exercitata cu discretie".