Negocierile de pace dintre delegația rusă și cea ucraineană s-au încheiat. Discuțiile au durat mai puțin de o oră

×
Codul embed a fost copiat

A doua rundă de discuţii de pace între Ucraina şi Rusia s-a încheiat la nici o oră după începere luni, la Istanbul, au declarat oficiali turci, aceste discuţii intervenind la o zi după un atac masiv ucrainean cu drone asupra unor aerodromuri ruseşti.

Update: Discuţiile - al doilea astfel de contact direct între cele două părţi din 2022 - au început cu aproape două ore mai târziu decât fuseseră programate, fără nicio explicaţie a acestei întârzieri deocamdată.

„Întâlnirea s-a încheiat, fără rezultate negative”, a anunţat Öncü Keçeli, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, precizând că „ambele părţi vor face declaraţii” presei ulterior.

Actuala rundă de consultări a început pe fondul unei atmosfere de indignare în Rusia, unde bloggeri militari influenţi au cerut conducerii de la Moscova să dea o lovitură de represalii înfricoşătoare împotriva Kievului, după ce Ucraina a lansat duminică unul dintre cele mai ambiţioase atacuri ale sale din timpul războiului, vizând bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune şi capabile să poarte încărcătură nucleară pe aerodromuri din Siberia şi din alte zone, scrie Agerpres.

Ucraina şi Rusia au făcut publice evaluări complet diferite ale pagubelor provocate flotei de bombardiere nucleare a Rusiei - un element cheie în arsenalul său nuclear - dar din imaginile din satelit disponibile publicului rezultă clar că Moscova a suferit pierderi serioase de echipamente.

Citește și
Rusia Ucraina
A doua rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina va avea loc la Istanbul. Ce oficiali vor fi prezenți

"Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra contactelor de aici", a declarat ministrul turc de externe, Hakan Fidan, în faţa delegaţiilor rusă şi ucraineană, aşezate una în faţa celeilalte în sala din somptuosul Palat Ciragan de pe malul Bosforului.

Scopul reuniunii, a spus el, este de a evalua condiţiile pentru un armistiţiu, de a discuta o posibilă întâlnire între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei şi de a analiza mai multe oportunităţi privind un nou schimb de prizonieri.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior în Lituania că cele două părţi pregătesc un nou schimb de prizonieri de război.

Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a adăugat că delegaţia ucraineană a predat Rusiei, în timpul discuţiilor de luni, o listă cu copii deportaţi, pe care Ucraina doreşte să-i readucă acasă.

Responsabili ucraineni afirmă că există sute de copii care au fost duşi cu forţa de pe teritoriul ucrainean de către trupele ruse şi vor ca ei să fie returnaţi ca parte a unui acord de pace. Moscova susţine că aceşti copiii au fost mutaţi pentru a-i proteja de lupte.

Nu sunt deocamdate cunoscute alte detalii al discuţiilor de luni între Ucraina şi Rusia la Istanbul.

La actuala reuniune se aştepta ca cele două părţi să pună pe maza dezbaterilor ideile proprii - extrem de diferite - cu privire la cum ar trebui să arate o încetare completă a focului şi o cale de pace pe termen mai lung, în contextul presiunilor din partea preşedintelui american Donald Trump, care a declarat că SUA şi-ar putea abandona rolul de mediator dacă nu se înregistrează progrese în procesul de negocieri.

Știrea inițială:

Însă aceste convorbiri au întârziat să înceapă, potrivit agenţiei ruse TASS.

Delegaţiile au sosit cu maşina şi au intrat la sediul unde au loc discuţiile.

Majoritatea ruşilor erau îmbrăcaţi în costume, în timp ce mai mulţi ucraineni purtau uniforme militare de camuflaj, potrivit imaginilor Reuters.

Discuţiile erau programate să înceapă la ora locală 13.00 (şi a României), întâlnirea fiind mediată în special de ministrul turc de externe Hakan Fidan, la Palatul Ciragan.

După aproape o oră, discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei la Istanbul nu începuseră însă încă, a declarat o sursă pentru TASS. „Ele nu au început încă”, a declarat interlocutorul agenţiei.

Motivele pentru întârzierea începerii discuţiilor nu au fost comunicate.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, este aşteptat să ţină un discurs de bun venit înainte de începerea discuţiilor.

Nu există încă informaţii cu privire la sosirea sa, precizează TASS.

Coordonare a Ucrainei cu Germania, Italia și Marea Britanie

Înainte de negocierile propriu-zise cu delegaţia rusă, prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe, Serhii Kîslîţia, şi un alt membru al delegaţiei ucrainene, Oleksandr Bevz, şi-au coordonat poziţiile cu reprezentanţii partenerilor europeni ai Ucrainei – Germania, Italia şi Marea Britanie, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care a sosit luni la Vilnius, a declarat, înaintea summitului în format B-9 şi ţările nordice, că nu este sigur că delegaţia rusă va fi pregătită pentru o întâlnire productivă la Istanbul, dar a menţionat aspectele importante pentru Ucraina care trebuie discutate.

„Am vorbit cu ministrul meu al apărării dimineaţă - ei se pregătesc pentru întâlnire. Nu sunt sigur că ruşii vor fi pregătiţi pentru întâlniri productive, dar trebuie să ne aşteptăm întotdeauna la anumite decizii”, a spus Zelenski.

Potrivit preşedintelui, pentru Ucraina sunt importante următoarele aspecte: încetarea necondiţionată a focului, aspectele umanitare legate de aducerea acasă a copiilor luaţi de ruşi, precum şi problema „prizonierilor civili şi a jurnaliştilor, a deţinuţilor politici”.

El a subliniat importanţa întoarcerii tuturor acestora acasă.

O primă rundă de negocieri directe ruso-ucrainene a avut loc pe 16 mai, tot la Istanbul.

Atunci, părţile au convenit asupra unui schimb de prizonieri în formatul „1.000 contra 1.000”, după care urmau să-şi expună fiecare viziunea privind o încetare a focului şi încheierea războiului.

Zelenski: Suntem gata să luăm măsurile necesare pentru pace

Această a doua întâlnire directă are loc la o zi după o operaţiune ingenioasă, fără precedent, a ucrainienilor, care au introdus clandestin drone explozive în Rusia înainte de a le activa pentru a lovi avioanele militare ruse staţionate pe mai multe aerodromuri.

Atacul a afectat 41 de avioane ruse, inclusiv bombardiere strategice, chiar şi în Siberia, foarte departe de front, potrivit serviciilor de securitate ucrainene (SBU).

Luni dimineaţă, armata rusă a anunţat că a doborât în timpul nopţii 162 de drone ucrainene, Kievul afirmând, la rândul său, că Moscova a lansat 80 de drone împotriva teritoriului său.

„Suntem gata să luăm măsurile necesare pentru pacea” cu Moscova, a declarat luni Volodimir Zelenski la Vilnius, fără a preciza însă care sunt concret aceste „măsuri”, notează AFP.

O sursă din cadrul delegaţiei ucrainene a declarat pentru AFP că speră ca emisarii ruşi să fie „dispuşi să meargă mai departe”, fără „a repeta aceleaşi ultimatumuri” formulate de Moscova în trecut, în special cererea ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO şi să accepte pierderea teritoriilor ocupate în prezent de Rusia.

La rândul său, Rusia a anunţat că va prezenta un „memorandum” cu condiţiile sale pentru un acord de pace.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a discutat duminică la telefon cu omologul său american Marco Rubio despre aceste negocieri, potrivit Ministerului rus de Externe.

Cele două părţi sunt foarte departe de un acord, fie că este vorba de un armistiţiu sau de o soluţie pe termen mai lung.

Articol recomandat de sport.ro
Românul căruia i s-a cam luat de țara natală: ”Vin doar în vacanță! Aici e casa mea”
Românul căruia i s-a cam luat de țara natală: ”Vin doar în vacanță! Aici e casa mea”
Citește și...
Rusia şi Ucraina se întâlnesc din nou la Istanbul pentru negocieri de pace, după marele atac al Kievului pe teritoriul rus
Rusia şi Ucraina se întâlnesc din nou la Istanbul pentru negocieri de pace, după marele atac al Kievului pe teritoriul rus

Oficialii ruşi şi ucraineni urmează să se întâlnească din nou, luni, în metropola turcă Istanbul pentru a doua rundă de negocieri directe din 2022, dar cele două părţi sunt încă departe de un acord pentru încheierea războiului.

A doua rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina va avea loc la Istanbul. Ce oficiali vor fi prezenți
A doua rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina va avea loc la Istanbul. Ce oficiali vor fi prezenți

Noi discuții de pace între Rusia și Ucraina sunt programate să înceapă luni (02.06.2025), la Istanbul. Dar ultimele evenimente nu promit un progres real.

Negocieri de pace Ucraina-Rusia, a treia rundă de la Istanbul. Anunțul de ultimă oră al lui Zelenski
Negocieri de pace Ucraina-Rusia, a treia rundă de la Istanbul. Anunțul de ultimă oră al lui Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat duminică că o delegație ucraineană se va deplasa luni la Istanbul pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Rusiei.

Surse Reuters: Rusia nu vede Vaticanul ca pe o variantă serioasă pentru negocieri de pace cu Ucraina
Surse Reuters: Rusia nu vede Vaticanul ca pe o variantă serioasă pentru negocieri de pace cu Ucraina

Rusia nu vede Vaticanul ca pe un loc serios pentru negocieri de pace cu Ucraina pentru că Sfântul Scaun este înconjurat de Italia, un stat membru NATO şi UE, au declarat pentru Reuters trei surse de rang înalt de la Moscova.

Reacția lui Zelenski după primele negocieri directe Ucraina-Rusia din ultimi trei ani. Săgeți către Putin
Reacția lui Zelenski după primele negocieri directe Ucraina-Rusia din ultimi trei ani. Săgeți către Putin

Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a ratat o oportunitate reală de pace, după prima rundă de negocieri cu Rusia, desfăşurată la Istanbul, prima întâlnire directă din ultimii peste trei ani, potrivit agenției DPA.

Recomandări
Nicușor Dan, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor: „România e într-un moment de cotitură”. Ce urmează la Cotroceni
Nicușor Dan, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor: „România e într-un moment de cotitură”. Ce urmează la Cotroceni

Preşedintele Nicuşor Dan a transmis, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor, că România se află într-un moment de cotitură, iar deciziile pe care le vor lua acum vor trasa direcţia ţării noastre pentru următorii ani

Netanyahu: „Teheranul arde. Sunt evacuări masive, dar iranienii ascund asta”. Republica Islamică își menține poziția fermă
Netanyahu: „Teheranul arde. Sunt evacuări masive, dar iranienii ascund asta”. Republica Islamică își menține poziția fermă

80 din cei 385 de cetățeni români din Israel și Iran, care au cerut să fie repatriați, au fost deja evacuați terestru, anunță Ministerul român de Externe.

Cum poți să iei un credit imobiliar fără să plătești avans. Oferta băncilor pentru românii care nu au bani
Cum poți să iei un credit imobiliar fără să plătești avans. Oferta băncilor pentru românii care nu au bani

Dacă vreți să vă cumpărați o locuință și nu aveți bani de avans, există soluții. Unele bănci din România oferă credite ipotecare chiar și cu avans zero, însă în anumite condiții.