Diplomati din 6 tari europene cer ajutorul Statelor Unite pentru a lupta contra ingerintelor din partea Rusiei
Diplomati din tari est-europene si baltice au cerut marti senatorilor americani sa-i ajute sa faca fata ingerintelor din partea Rusiei, care includ atacuri cibernetice, relateaza Reuters.
Ministrul de externe al Ucrainei si ambasadorii la Washington ai Poloniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei si Estoniei au fost prezenti la audierile subcomisiei pentru buget din Senatul SUA pe tema activitatii ruse in tarile lor.
"Pana cand Rusia nu pleaca de pe pamantul ucrainean, sanctiunile nu ar trebui relaxate, ba dimpotriva", a declarat seful diplomatiei ucrainene Pavlo Klimkin.
Alti diplomati au fost de acord, descriind eforturile tarilor lor si ale altora de a-si reduce dependenta fata de gazul natural rus. "Ne gandim in mod real la diversificare", a declarat , ambasadorul Poloniei la Washington.
Senatorul republican Lindsey Graham, presedintele subcomisiei care supravegheaza activitatea Departamentului de Stat si a ajutoarelor internationale, a intervenit in cadrul subcomisiei pe fondul ingrijorarilor ca presedintele american Donald Trump nu tine piept Moscovei si ca ar putea ridica sanctiunile impuse dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea.
Graham a declarat ca sustine continuarea acordarii de ajutor, apreciind ca este important si pentru securitatea SUA. "Cu cat sunteti mai in siguranta, cu atat vom fi si noi mai in siguranta", a declarat Graham.
Trump si-a exprimat frecvent aprecierea fata de presedintele rus Vladimir Putin si a pledat pentru imbunatatirea relatiilor cu Moscova. In schimb, Graham a fost unul dintre cei mai vocali critici din Congres impotriva unor astfel de declaratii.
Graham a remarcat totodata ingrijorarea cu privire la atacurile cibernetice ale Rusiei care a incercat sa intervina in scrutinul prezidential din 2016 castigat de Trump, dar a declarat ca nu crede ca Rusia a schimbat rezultatul electoral.
Membrii comitetelor pentru buget din Congres vor incepe in curand sa elaboreze planuri de cheltuieli pentru urmatorul an, iar administratia Trump a discutat deja despre reduceri semnificative in ceea ce priveste bugetul alocat pentru ajutoare straine, precum si Departamentului de Stat.
Graham a declarat ca doreste o relatie mai buna cu Rusia, dar ca acest lucru nu se va intampla pana cand Rusia nu se va schimba.
Senatorul republican a intervenit la scurt timp dupa ce a luat masa cu Trump si le-a spus diplomatilor ca se asteapta ca noul presedinte sa fie un bun aliat.
Mai multi membri ai subcomisiei au intrebat ce tip de asistenta ar fi cel mai folositor, iar diplomatii straini au raspuns ca asistenta militara, inclusiv armament defensiv.