Dimensiunea distrugerilor din al treilea oras sirian ca marime: imagini apocaliptice din Homs
Al treilea oras ca marime din Siria a ajuns o adevarata ruina. Candva un centru industrial major, orasul situat in vestul Siriei arata ca dupa apocalipsa, o demonstreaza imaginile facute publice de Shaam News Network.
Casa dupa casa, strada dupa strada, orasul s-a tranformat intr-o ruina de la inceptul conflictului care a ucis pana acum 100.000 de oameni, potrivit unui raport ONU.
Al treilea oras din Siria dupa Alep si Damasc, Homs avea o populatie de peste 600.000 de locuitori inainte de startul conflictului, in urma cu 2 ani.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
In imaginile facute publice de Shaam News Network apare cartierul Khaldiya, o zona-cheie din Homs aflata pana de curand sub controlul insurgentilor. Acesta a fost recucerit de armata siriana, la o luna dupa lansarea unei ofensive de anvergura, potrivit unui anunta facut de televiziunea de stat siriana la inceputul acestui saptamani.
"Serviciile de securitate au restabilit securitatea in cartierul Khaldiya", unul dintre cele mai importante din Homs.Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), este vorba de cele mai intense lupte care au avut loc in aceasta zona de la inceperea ofensivei.
Khaldiya devenise unul din simbolurile rebeliunii impotriva regimului Bashar al-Assad.
In paralel, aviatia militara siriana a bombardat luni dimineata, 29 iulie, si cartierul Bab Houd, situat la sud de Khaldiya.
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict armat intre fortele insurgente ale opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad.
Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de cel putin 95.000 de morti.
In jur de 6000 de sirieni pe zi au fugit din cauza razboiului din aceasta tara de la inceputul lui 2013 in ceea ce Natiunile Unite considera una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recenta.
Peste 1.8 milioane de sirieni s-au inregistrat oficial ca refugiati de la startul conflictului, in martie 2011, adapostindu-se in tari vecine ca Iordania, Irak, Turcia sau Liban, relateaza Huffington Post.
Conform AP, Zaatari, o tabara de refugiati deschisa in 2012 in nordul tarii adaposteste acum 160.000 de sirieni, devenind ca numar al populatiei al cincilea oras din Iordania.Potrivit ONU, razboiul din Siria a dus la "cea mai mare criza umanitara de la genocidul din Rwanda in 1994". Peste 93.000 de oameni din aceasta tara si-au pierdut viata de la inceputul razboiului.