Dezbatere: ecologistii cer renuntarea la energia atomica. Tu ce parere ai?

14-03-2011 07:59

Radioactiv

Militantii si organizatiile care se opun utilizarii energiei atomice considera ca accidentul de la centrala nucleara japoneza Fukushima dovedeste necesitatea renuntarii la acest tip de energie.

"Sa continuam cu energia nucleara stiind aceste lucruri ar fi o dovada de inconstienta", afirma Jean-Marie Brom, inginer in domeniul nuclear, membru al retelei Sortir du Nucléaire.

Mobilizarea militantilor impotriva energiei nucleare a cuprins mai multe tari la sfarsitul saptamanii - in Germania, zeci de mii de persoane au format un lant uman, la Paris este programata o manifestatie de proportii, iar partidele si asociatiile ecologiste din Italia si Australia au formulat noi apeluri pentru renuntarea la energia atomica.

"Reactoarele trebuie inchise treptat si nu mai trebuie construite altele noi", afirma Greenpeace, in timp ce organizatia Amis de la Terre vorbeste despre "blestemul atomului".

Catastrofa din Japonia "va pune capat unei perioade de 25 de ani de discursuri privind securitatea nucleara, sustinute in special de Areva", important grup nuclear francez, afirma Sofia Majnoni, reprezentanta a filialei din Franta a organizatiei Greenpeace.

Inaintea cutremurului din Japonia, situatia sectorului nuclear civil era buna, fiind sustinuta si de preturile mari ale petrolului.

Industria nucleara a inregistrat regrese dupa accidentele de la Three Miles Island (SUA, 1979) si Cernobil (URSS, 1986). In prezent, in lume functioneaza 440 de reactoare aflate in circa 30 de tari, in principal in Statele Unite, Franta si Japonia, acestea asigurand 15 % din energia electrica produsa in lume.

Citeste mai multe pe www.mediafax.ro

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO