Dezastru provocat de om: A patra cea mai intinsa mare din lume a secat complet. Care sunt consecintele VIDEO
Marea Aral, odata a patra cea mai intinsa mare din lume, a secat anul acesta complet. Cazul este cu atat mai ingrijorator cu cat ceea ce a facut ca intinderea de apa sa dispara este chiar mana omului.
Marea Aral din desertul Kyzylkum, situat in zona centrala a continentului Asiatic, considerata in trecut a patra cea mai intinsa mare din lume, a disparut complet de pe suprafata Pamantului. Marturie stau imaginile din satelit puse la dispozitie chiar de NASA, scrie Daily Mail.
The Aral Sea in 1989 and 2008! @DavidKroodsma takes a visit to this #climatechange casualty: http://t.co/CI5KJuzqjG pic.twitter.com/wR26vWRfTE
— JesseJenkins (@JesseJenkins) August 14, 2014
Totul a inceput in anii 1960, atunci cand Uniunea Sovietica a demarat un proiect de anvergura de redirijare a unor rauri. Cele doua cursuri de apa din zona au fost redirijate pentru a deservi locuitorilor din zona, astfel incat regiunea desertica sa poata fi locuibila, iar terenul arid sa fie transformat intr-unul agricol.
Pana atunci, insa, cele doua rauri, Syr Darya si Amu Darya se varsau in bazinul de jos al Marii Aral si intretineau una dintre cele mai intinse mari din lume.
Amu Darya, largest river in Central Asia supports the livelihoods of 43mil people http://t.co/LXjckCWUFA (via @IWAHQ) pic.twitter.com/jVKSpEtZlq
— IUCN Water Programme (@IUCN_Water) August 18, 2014
Daca sistemul de irigatii a facut din zona desertica una infloritoare, costul platit a fost unul scump, spun specialistii. Totul a dus la disparitia marii.
The worst environmental disaster of the last century? The Aral sea shrunk from 68000km^2 to just 3500km^2 in 50years pic.twitter.com/HUVcTABhtx
— Henry Legg (@PhysicsHenry) June 8, 2014
O serie de fotografii realizate cu ajutorul unuia din tre satelitii NASA care supravegheaza planeta arata cum intinderea de apa a disparut putin cate putin.
La inceputul anilor 2000, lacul era o fractiune din suprafata pe care o avea la inceputul anilor 1960.
De departe cel mai devastator moment al marii a avut loc in intervalul 2005-2009, atunci cand seceta puternica a redus semnificativ debitul unuia din cele doua rauri. Mai apoi, in perioada 2009-2014 debitul raurilor a fluctuat masiv.
Seceta din 2014 din regiunea respectiva a facut ca pentru prima oara in istorie, Marea Aral sa sece complet.
With fish and water gone, life is a struggle for the people dependent on Kazakhstan's Aral Sea http://t.co/BW9jWuNLOm pic.twitter.com/jwgi6PFscR
— VICE (@VICE) January 15, 2014
Odata cu disparitia lacului, o serie de intamplari nefericite a avut loc in zona.
So sad to see Aral sea as desert. Go Green to save our valuable resources to live in #GreenWorkplace @HULcareers pic.twitter.com/rQHJsRY6Mq
— Prem Kumar (@pitmoss) June 5, 2014
Comunitatile din apropiere care se bazau pe activitatea de pescuit s-au prabusit, apa sarata a fost contaminata cu fertilizatori si pesticide, praful, deja contaminat, de pe fundul lacului a fost purtat de vant si a dus la avarierea altor recolte din zona, iar intreaga regiune a devenit un pericol pentru sanatatea oamenilor.