Dezastru ecologic în Africa de Sud, după ce două containere pline cu plastic s-au vărsat în mare
O simplă furtună a provocat un dezastru ecologic în Africa de Sud, acoperind 2.000 de kilometri de coastă cu miliarde de bucăţi mici de plastic.
Contaminarea s-a produs după ce două containere aflate pe un vas din portul Durban s-au vărsat în mare, în timpul unei furtuni din octombrie.
Plasticul ameninţă faună, aşa că autorităţile au pornit o operaţiune de curăţare pe cât de amplă, pe atât de migăloasă.
Cu fiecare val, cu fiecare flux, pe ţărmurile Africii de Sud ajung miliarde de granule de plastic de mărimea unui bob de linte. Din aceste bucăţele mici se fac toate obiectele din plastic şi reprezintă una dintre cele mai transportate mărfuri din lume.
La 10 zile după furtună, guvernul din Africa de Sud a ordonat o operaţiune de curăţare, dar era deja prea târziu. 49 de miliarde de granule ajunseseră în ocean şi se răspândiseră de-a lungul a 2.000 de kilometri de coastă.
Sobantu Tilayi, directorul Autorităţii Maritime din Africa de Sud: "Ştim ce să facem când e vorba de petrol. Ştim ce să facem că e vorba de explozibili. Nimeni nu ştie ce e de făcut cu aceste granule. Nu cred că industria maritimă a înţeles toate pericolele ce decurg din încărcătura pe care o transportă."
Proprietarii vasului au angajat echipe instruite să recupereze fiecare granula - o operaţiune incredibil de migăloasă.
Până acum, au fost strânse 11 tone, adică 23 la sută din cantitatea ajunsă în ocean. Dar mare parte din plastic nu va putea fi recuperat niciodată. Ecologiştii sunt îngrijoraţi de impactul pe termen lung al acestui accident ecologic.
Iar efectele asupra faunei ar putea fi dezastruoase, deoarece păsările şi peştii pot ingera aceste granule, confundându-le cu mâncarea.
Sursa: Pro TV
Etichete: africa de sud, plastic, mare, poluare, furtuna, dezastru ecologic, contaminare,
Dată publicare:
25-02-2018 09:08