Detalii incredibile despre ucigașii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Martorii au făcut dezvăluiri inedite

Ultima actualizare: 30-12-2021 16:35
jamal khashoggi
Getty

Bărbații care l-au ucis pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (foto) trăiesc în condiții de lux, în Riad, susțin martorii.

Cel puțin trei membri ai unei echipe de asasini saudiți condamnați de regat pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi locuiesc și lucrează "în locuințe de șapte stele" în interiorul unui complex de securitate administrat de guvern în Riad, potrivit unei surse care are legătură cu oficiali de rang înalt ai serviciilor de informații saudite, informează The Guardian.

Martorii spun că asasinii sunt cazați în vile și clădiri administrate de agenția de securitate de stat a Arabiei Saudite. Sursa a vorbit cu doi martori care susțin că i-au văzut pe bărbați. Aceștia au declarat că membrii de familie îi vizitează frecvent pe bărbați, și că aceștia au acces la o sală de sport și spațiile de lucru din incintă.

Toți au fost condamnați în fața unui tribunal saudit, într-un proces caralogat în general ca fiind o farsă - deși doar unul dintre ei, Salah al-Tubaigy - a fost numit. Unii dintre ei au primit condamnări la moarte, care au fost ulterior comutate în închisoare pe viață.

Aparițiile aruncă și mai multe îndoieli asupra pretențiilor Riadului de a-i trage la răspundere pe ucigași și vin în momentul în care cel mai de încredere consilier al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, Saud al-Qahtani, a reapărut la curtea regală după trei ani după ce s-ar fi ascuns. Qahtani a fost achitat de orice implicare, în ciuda unei evaluări a serviciilor de informații occidentale potrivit căreia el ar fi pus la cale asasinatul jurnalistului Jamal Khashoggi la ordinul prințului Mohammed.

Ucigașii lui Khashoggi par foarte relaxați, spun martorii

Sursa a confirmat că Tubaigy, medicul legist care l-a tăiat în bucăți pe Khashoggi în interiorul consulatului saudit din Istanbul, a fost unul dintre cei care au fost văzuți în interiorul complexului de lux. Mustafa al-Madani, dublura trimisă de echipa de asasini pentru a crea confuzia că Khashoggi a părăsit consulatul în viață, a fost, de asemenea, văzut, la fel ca și Mansour Abahussein, acuzat că a condus operațiunea.

Ambii martori au vizitat complexul în mai multe rânduri în ultimii doi ani. Aceștia spun că bărbații erau relaxați și păreau să își îndeplinească sarcinile normale. Vizitatorii, inclusiv furnizori de mâncare, grădinari, tehnicieni și membri ai familiei, frecventează frecvent complexul, potrivit sursei de informații.

Aparițiile lui Tubaigy, Abahussein și Madani au avut loc la sfârșitul anului 2019 și spre mijlocul anului 2020. Martorii nu au vrut să își dezvăluie public numele de teama unor represalii din partea prințului Mohammed și de către securitatea statului. Se cunoaște faptul că Abahussein și Madani sunt ofițeri de informații angajați de securitatea statului. Șeful lor, Abdul Aziz bin Mohammed Al-Howairini, a fost văzut cu unii dintre acuzați și este adesea văzut folosind sala de sport a complexului.

Cum a fost ucis jurnalistul saudit

Până în prezent, s-au dezvăluit puține lucruri despre locul unde se află principalii actori ai complotului. Dar prezența lor aparentă într-un complex modern și bine echipat al serviciilor de informații, unde se bucură de libertate de mișcare, este în contradicție flagrantă cu asigurările date de curtea regală saudită că autorii se confruntă cu pedepse dure.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, era cetăţean saudit care lucra pentru The Washington Post când a fost ademenit în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, şi ucis de o echipă de agenţi ai serviciilor secrete care aveau legături strânse cu prinţul moştenitor. Trupul său a fost dezmembrat în parte cu un fierăstrău, au spus oficialii americani, iar rămăşiţele nu au fost găsite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO