Despăgubirile primite de mai mulţi artişti graffiti, după ce operele lor au fost distruse
Mai mulţi artişti graffiti din New York au obţinut în instanţă despăgubiri în valoare de 6,7 milioane de dolari după ce operele lor realizate pe o clădire au fost distruse.
Ei consideră că justiţia a făcut dreptate în acest caz, chiar dacă demersul juridic nu a fost iniţiat din considerente pecuniare, după cum a declarat marţi avocatul grupului.
Lucrarea realizată de cei 21 de artişti pe complexul 5Pointz din cartierul Queens al oraşului New York a fost acoperită cu vopsea în anul 2013. Ulterior, proprietarul clădirii, Jerry Wolkoff, a demolat complexul în vederea construcţiei unor apartamente de lux.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Judecătorul Frederic Block a dispus luni că Wolkoff a distrus pe nedrept operele din zona care devenise o ''Mecca pentru cea mai mare colecţie de artă exterioară de calitate (realizată) cu aerosol''.
''Hotărârea reprezintă o dovadă clară că arta graffiti se situează în aceeaşi categorie cu celelalte forme de artă'', a declarat avocatul Eric Baum pentru sursa citată. Acesta a precizat că pentru cei 21 de artişti ''nu a fost niciodată vorba despre bani''.
Toţi artiştii de la 5Pointz sunt profesionişti care şi-au petrecut întreaga viaţă stăpânind tehnica ocupaţiei lor, a adăugat el.
Pereţii de la 5Pointz au devenit în anii '90 locul de întâlnire al pasionaţilor de graffiti şi, de-a lungul timpului, a reprezentat un loc de pelerinaj atât pentru artişti cât şi pentru admiratori.
Procesul din noiembrie, care a durat trei săptămâni, s-a bazat pe întrebarea: poate fi considerat graffiti - în ciuda naturii sale tranzitorii - o formă de artă şi prin urmare să beneficieze de protecţie legală?
Astfel, juriul a trebuit să aleagă între drepturile lui Wolkoff ca proprietar al clădirii şi cele ale artiştilor.
Luni, judecătorul a decis că cele 45 de opere graffiti distruse ar fi trebuit să se afle sub protecţia legii pentru protecţia drepturilor artiştilor vizuali (Visual Artists Rights Act - VARA) şi a dispus acordarea unor despăgubiri maxime grupului.