Descoperire șocantă în grădina unui localnic. Un bărbat a găsit un delfin preistoric în timp ce săpa o groapă pentru piscină
Un locuitor din Stirling, Scoția, a făcut o descoperire incredibilă în timp ce săpa o groapă pentru piscină în grădina sa din spate.
Paul McDonald, în vârstă de 44 de ani, a avut parte de o experiență șocantă când a descoperit scheletul unui delfin preistoric, într-o stare de conservare remarcabilă, scrie Daily Star.
Paul, care lucrează în domeniul medical, mai precis cu oase, a declarat că momentul în care a găsit delfinul a fost cu adevărat „uluitor”. Cu șase ani în urmă, el și soția sa, Julianne, au cumpărat casa în care locuiesc acum și au mai găsit câteva obiecte vechi, dar niciuna dintre acestea nu se compară cu descoperirea recentă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu o mare pasiune pentru arheologie și istorie, Paul a fost mereu fascinat de ideea de a găsi ceva unic și semnificativ. În momentul în care a ieșit la iveală craniul rotund, botul și dinții delfinului, el a fost imediat conștient că este martorul unei descoperiri remarcabile.
Delfinul preistoric a fost descoperit la aproximativ 80 de centimetri sub nivelul solului, într-un strat de argilă. Aceasta ar putea fi una dintre explicațiile pentru starea bună de conservare a scheletului, care are o vechime impresionantă de 8.000 de ani.
Deși Stirling este situat la o distanță semnificativă de mare, se crede că zona făcea parte din linia de coastă după ultima epocă glaciară, ceea ce ar putea explica prezența acestui delfin în apropiere. Conform estimărilor specialiștilor, delfinul ar fi eșuat și apoi a fost mâncat de vânătorii-culegători din acea perioadă.
Descoperirea nu s-a oprit aici. În apropierea scheletului, o echipă de arheologi a găsit o unealtă ruptă din coarne de cerb, probabil folosită pentru a sculpta carnea. Aceasta aduce noi informații despre comportamentul și tehnologia utilizată de comunitățile preistorice în acele vremuri îndepărtate.
Craniul delfinului a fost prelevat pentru analize de către specialiștii de la National Museums Scotland (NMS), iar restul scheletului urmează să fie excavat complet pentru a-i dezvălui toate secretele.
Andrew Kitchener, curatorul principal al vertebratelor de la NMS, a comentat că o descoperire de acest gen nu a mai avut loc de când lucrează la muzeu și a numit acest eveniment un „miracol”. Delfinul, care este destul de mic și prezintă semne de uzură a dinților, sugerează că ar fi putut fi o femelă și că ar avea o vechime mai mare decât se estima inițial.
În ceea ce privește oasele și unealta din coarne de cerb, ele sunt acum proprietatea lui Paul, dar ar putea fi clasificate drept comoară conform legislației scoțiene. Conform regulilor, orice descoperire care ar putea fi considerată o comoară trebuie raportată la Unitatea pentru Comori din cadrul Muzeelor Naționale ale Scoției sau la un muzeu local sau la arheologul consiliului local. O comisie va decide apoi dacă obiectul merită să fie păstrat într-un muzeu, iar în acest caz, descoperitorul ar putea primi o recompensă în funcție de valoarea obiectului.
Descoperirea unică a lui Paul McDonald a adus lumină asupra unei părți necunoscute a istoriei preistorice și ne reamintește că arheologia poate ascunde surprize fascinante chiar și în curtea din spate a casei noastre.