Poveștile copiilor răniți în războiul din Ucraina. Rănile lui Serhii provocate de o explozie, în martie, încă se vindecă

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe explozii au avut loc marți la o bază aeriană rusească din vestul peninsulei Crimeea. Cel puțin o persoană a murit și cinci au fost rănite.

Experții occidentali spun că este cea mai dură lovitură a armatei ucrainene în regiunile ocupate de ruși, chiar dacă oficialii de la Kiev nu se asociază în vreun fel cu aceste explozii. Iar rușii neagă că ar fi vorba despre un atac.

Totuși, președintele Volodimir Zelenski a ținut să sublinieze că peninsula aparține de drept Ucrainei, iar țara sa nu va renunța vreodată la Crimeea.

Între timp, Statele Unite au aprobat un nou ajutor în valoare de aproape 90 de milioane de dolari pentru deminarea țării.

Cel puțin 12 explozii au fost auzite, în decurs de un minut, în perimetrul bazei aeriene rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei. Potrivit autorităților locale, o persoana a fost ucisă și 5 oameni au fost răniți, între care și un copil. Imaginile filmate de localnici arata o coloană de fum în zonă.

Citește și
satelit Rusia Iran
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Acolo există un complex de pregătire unde sunt exersate decolarea și aterizarea aeronavelor de aviație navală. Potrivit Ministerului rus al Apărării, mai multe elemente de muniţie pentru aviaţie au explodat într-un depozit al aerodromului. Dar rușii neagă că ar fi vorba de vreun atac. De altfel, și ministerul ucrainean al Apărării a declarat că nu știe ce a cauzat exploziile. Totuși, președintele Zelenski a ieșit cu un mesaj cu subînțeles.

Volodimir Zelenski: Acest război al rușilor împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea, cu eliberarea ei. Este imposibil să spunem acum când se va întâmpla asta. Dar venim constant cu noi elemente necesare pentru eliberarea Crimeei.

Pe de alta parte, autoritățile ucrainene afirmă că au dejucat o tentativă a serviciilor speciale ruse de a-i asasina pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov și pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene.

Kievul a arestat un „agent inamic” căruia Rusia i-ar fi promis până la 150.000 de dolari pentru asasinarea fiecăruia dintre oficialii aflați pe lista de ținte a Moscovei.

Între timp, potrivit unor informații neoficiale, armata ucraineană ar fi primit 50 de blindate de fabricație turcească și va primi încă 150 de astfel de vehicule rezistente la mine, modelul KIRPI. Iar după ce, recent, americanii au anuntat încă un ajutor militar în valoare de un miliard de dolari - în special muniție pentru sistemele Himars, rachete antitanc și obuze de artilerie - Washington-ul va trimite și echipamente pentru deminarea Ucrainei, în valoare de aproape 90 de milioane de dolari.

De asemenea, guvernul ucrainean a aprobat recent un acord bilateral privind construcția unei uzine în Ucraina, unde ar urma să fie produse drone Bayraktar. Răspunsul Moscovei a venit imediat.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin: Crearea unui astfel de fabrici va fi pusă imediat pe agenda demilitarizării. Acest lucru trebuie să fie clar înțeles.

Ucrainenii spun însă că au ajuns la capătul puterilor. De la începutul războiului au fost uciși 361 de copii ucraineni, iar peste 700 au fost răniți. Iar aceste cifre seci nu spun mai nimic despre traumele indurate.

Rănile adânci de pe spatele și piciorul lui Serhii Sorokopud încă se vindecă. L-a condus pe reporterul CNN în spatele școlii la care învăța, unde - în martie - statea la coada la pâine, când explozia produsă de un atac rusesc l-a rănit grav.

Serhii: A fost înspăimântător, mai întăi am simțit schijele în spate. Am căzut, nu mă mai puteam mișca.

Satul lui, situat la două ore de Kiev era pe atunci ocupat de ruși. A fost transferat într-un spital din Belarus, unde a stat 2 luni, fără posibilitatea de a-și contacta părinții.

Mama: Nu vă pot descrie cum e să nu știi unde ți-e copilul. Am plâns zi și noapte.

Serhii și-a gasit drumul spre casă după ce un doctor din Belarus a postat pe internet povestea baiatului.

Printre cei răniți se numara și fetita de 7 ani a Katerinei. Tatal ei a murit pe loc cand racheta rusească a distrus blocul, iar mama a fost prinsă ore întregi sub un zid de beton.

Katerina Volkova: E rușinoasă, dar imi zice că se simte așa și-așa, dar încă îi e greu. Nu sunt convinsă că noi, adulții, înțelegem ce ni se întâmplă, darămite copii ca ea.

În altă ordine de idei, surse din industria aviatică citate de Reuters anunță că, în Rusia, companiile aeriene, inclusiv Aeroflot, dezmembrează avioanele de linie. Sancțiunile impuse Rusiei nu permit companiilor sale aeriene să obțină piese de schimb ori să efectueze lucrări de întreținere în Occident. Cel puțin un avion Sukhoi Superjet 100 de fabricație rusească și un Airbus A350, sunt în prezent dezasamblate.

Circa 80% dintre avioanele Aeroflot sunt Boeing și Airbus. Dar și aparatele Sukhoi Superjet, asamblate în Rusia, sunt puternic dependente de piese străine.

Pe plan diplomatic, preşedintele american Joe Biden a semnat marți ratificarea de către Statele Unite a aderării Suediei şi Finlandei la NATO, o extindere a Alianţei ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă

rusia, ucraina
Preşedintele Ucrainei cere Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie

Preşedintele Ucrainei a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova, care a continuat cu o ofensivă militară dură în estul Ucrainei.

volodimir zelenski
Zelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei.

Centrala nucleara de la Zaporojie
Operator ucrainean: Rușii vor racorda centrala nucleară de la Zaporojie la Crimeea

Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom.

civili, ucraina, razboi, severodonetk
13 civili ucişi în bombardamentele ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk (şeful administraţiei regionale ucrainene)

Treisprezece civili au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri în bombardamente ruseşti în în districtele Nikopol şi Krivorojski din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk.

militari rusia ucraina
Rusia înfiinţează Corpul 3 de armată în sprijinul campaniei militare din Ucraina (Ministerul britanic al Apărării)

Rusia a creat „aproape sigur” o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

explozie crimeea
Ucraina sugerează că partizanii se află la originea exploziilor de la baza aeriană rusă din Crimeea

Un înalt oficial ucrainean a sugerat că seria de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ar fi putut fi opera unor partizani. Kievul a negat orice responsabilitate pentru incidentul din adâncul teritoriului ocupat de ruşi, conform Reuters.  

nava cereale
Vânzarea primei încărcături de cereale exportate de Ucraina, anulată, anunţă ambasada ucraineană în Liban

Contractul de vânzare-cumpărare al primei încărcături de cereale exportate de Ucraina după invazia Rusiei, la 24 februarie, în Liban, a fost anulat din cauza întârzierii livrării, anunţă Ambasada Ucrainei în Liban, relatează AFP.

 

crimeea
Ucraina respinge responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea

Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins responsabilitatea Kievului pentru exploziile produse în urmă cu o zi la o bază aeriană din Crimeea.

benzinarie Mol
Mol a plătit banii datoraţi de Rusia Ucrainei pentru reluarea livrărilor de petrol prin conducta Drujba

Mol, cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, a anunţat miercuri că a plătit ea tarifele de tranzit datorate de Rusia Ucrainei, pentru a soluţiona o dispută care a condus la întreruperea livrărilor de petrol prin conducta Drujba.

explozie crimeea
The Washington Post: Atacul asupra bazei aeriene ruse din Crimeea a fost executat de forțele speciale ucrainene

Un oficial guvernamental ucrainean, sub anonimat, a declarat că Armata Ucraineană a fost implicată în exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea.

Centrala nucleara de la Zaporojie
Reuniune a Consiliului de Securitate ONU, despre situația centralei nucleare de la Zaporojie. Ce ar însemna un accident

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte, joi, pe tema situaţiei de la Centrala nucleară de la Zaporojie, despre care Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, spune că este ”extrem de gravă”.

Ucraina evită la limită intrarea în incapacitate de plată. Datoria externă uriașă a cărei plată a fost amânată
Ucraina evită la limită intrarea în incapacitate de plată. Datoria externă uriașă a cărei plată a fost amânată

Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care Kievul evită intrarea în incapacitate de plată.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă
Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă

Știrile PRO TV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.  

Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.