Der Standard: Austriecii de la OMV ar fi renunțat la gazele din Marea Neagră ca să nu irite Rusia. OMV neagă

Der Standard: Austriecii de la OMV ar renunța la gazele din Marea Neagră ca să nu irite Rusia
Shutterstock

Austriecii de la OMV ar fi renunțat la gazele din Marea Neagră pentru a nu irita Rusia, scrie publicație vieneză Der Standard, care amintește că Austria și România sunt strâns legate din punct de vedere economic.  

Austria şi România sunt strâns legate din punct de vedere economic. OMV are un rol special de jucat aici.

Odată cu preluarea majoritară a companiei de petrol şi gaze Petrom, în 2004, compania parţial deţinută de statul austriac a devenit unul dintre cei mai mari investitori din România, iar acum, după veto-ul austriac pentru intrarea României în Schengen, se confruntă cu apeluri la boicot în ţară şi alte acuzaţii.

Una dintre acestea se referă la Neptun, un imens câmp de gaze din Marea Neagră, scrie Der Standard, potrivit News.

După veto-ul la Schengen, presa română a speculat că atitudinea ezitantă a austriecilor ar putea avea legătură cu relaţiile strânse dintre OMV şi Gazprom sau Lukoil. Aceasta din urmă nu este activă doar în domeniul petrolului, ci are şi activităţi în domeniul gazelor, este listată la bursa de la Londra şi, spre deosebire de Gazprom sau Rosneft, nu este o companie de stat.

Citește și
OMV
OMV Petrom, condamnată de instanţă pentru ucidere din culpă în cazul unui incident soldat cu decesul unui copil

Reamintim că fostul director general al Lukoil, Rawil Maganov, a murit la începutul lunii septembrie în urma unei presupuse căderi de la fereastra unui spital din Moscova.

Maganov este unul dintre numeroşii oameni de afaceri ruşi care au murit în circumstanţe misterioase de la războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, notează „Der Standard”.

”Rusia, în calitate de furnizor de gaze de lungă durată al Austriei, nu ar trebui să fie iritată”

Publicaţia arată că reproşul care i se face acum OMV este că, pentru a nu supăra Rusia, şi-a redus în mod deliberat interesul pentru proiectul de exploatare a zăcământului din Marea Neagră.

„Rusia, în calitate de furnizor de gaze de lungă durată al Austriei, nu ar trebui să fie iritată, motiv pentru care OMV ar fi renunţat la gazul din exploatarea Neptun Deep şi nu mai urmăreşte proiectul cu graba necesară. Partea austriacă, evident, neagă acest lucru”, menţionează „Der Standard”.

Descoperirea zăcământului de gaz în sine datează de mai bine de zece ani. În februarie 2012, directorul general de atunci al OMV, Gerhard Roiss, anunţa „cea mai mare descoperire de gaze din istoria OMV”, întâmplător chiar în ziua prezentării bilanţului anual, în timpul conferinţei de presă.

Împreună cu Exxon Mobil ca partener, OMV Petrom, filiala românească a grupului austriac de petrol, gaze şi produse chimice, a descoperit o mare bulă de gaz, la 170 de kilometri în largul coastei oraşului Constanţa, la o adâncime cuprinsă între 100 şi 1.000 de metri.

Potrivit estimărilor, în jur de 200 de miliarde de metri cubi sunt depozitaţi acolo, adică atât cât a livrat Rusia către UE într-un an, înainte de invazia Ucrainei, reaminteşte Der Standard.

”Dintr-odată, nimic nu a mai funcționat”

„Ceva de genul acesta se întâmplă de obicei o singură dată în viaţa unui manager”, mărturisea Roiss la momentul respectiv, declarându-se fericit în legătură cu descoperirea din aşa-numitul perimetrul Neptun. Lucrările pregătitoare începuseră deja cu mulţi ani înainte. Apoi, dintr-o dată, nimic nu a mai funcţionat. Preţul gazului scăzuse, România voia taxe mari şi mai avea şi multe alte lucruri de spus, un mix prost pentru companiile care începuseră să exploateze zăcământul de gaze.

Multinaţionala americană Exxon Mobil, care era operatorul în cadrul asocierii în participaţie de 50/50 cu OMV Petrom, a renunţat în cele din urmă. Romgaz a preluat jumătatea sa de acţiuni în luna aprilie a acestui an pentru mai mult de un miliard de dolari, în timp ce OMV Petrom a preluat administrarea proiectului Neptun.

Odată cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi cu criza acută de energie, lucrurile s-au schimbat în favoarea proiectului din Marea Neagră, scrie publicaţia austriacă.

„Preţurile sunt mult mai atractive, cererea este şi ea prezentă”, a declarat recent pentru „Der Standard” Alfred Stern, care a trecut la conducerea OMV la începutul lunii septembrie a anului trecut. „Proiectul Neptun este unul care a fost foarte important în strategia noastră şi care a devenit acum şi mai important”, a arătat el.

OMV: ”Până la jumătatea anului 2023, vrem să nu ne grăbim cu decizia finală”

Şi guvernul de la Bucureşti se grăbeşte brusc, notează „Der Standard”. Vrea ca Romgaz şi OMV Petrom să anunţe rapid decizia în privinţa câmpului de gaze.

„Vreau acest lucru pentru că este o situaţie specială de piaţă”, şi-a exprimat nerăbdarea, în urmă cu câteva săptămâni, ministrul român al energiei, Virgil Popescu. „Este nevoie de gaze naturale pe piaţă, iar România poate juca un rol”, a arătat oficialul.

Însuşi şeful OMV, Alfred Stern, a fost la Bucureşti înainte ca emoţiile să se amplifice din cauza veto-ului austriac pe tema Schengen. Cu această ocazie, s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Până la jumătatea anului 2023, vrem să nu ne grăbim cu decizia finală de investiţie în ceea ce priveşte Neptun Deep”, este declaraţia pe care şi-a menţinut-o Stern, conform „Der Standard”.

De fapt, arată publicaţia, există o sumă enormă de bani în joc. Pentru a obţine gazul ar trebui investite patru miliarde de euro, două miliarde doar de la OMV.

Vechea lege offshore, care prevedea cea mai mare rată de impozitare din UE, de 23%, a fost între timp modificată de Parlamentul României şi a devenit mai favorabilă investitorilor. Cu toate acestea, OMV spune că ar dori în continuare să vadă îmbunătăţiri în anumite puncte.

Restructurarea dură făcută de OMV la Petrom ”încă provoacă resentimente”

Gazul ar putea ajunge în conducte în 2027, cu condiţia să existe condiţiile necesare şi să se dea undă verde pentru investiţie în 2023 - scrie „Der Standard”.

De altfel, anii care au urmat preluării Petrom de către OMV nu au fost în întregime lipsiţi de fricţiuni. Pe scurt, compania românească de petrol şi gaze avea mai mulţi angajaţi în plată decât locuri de muncă, era ineficientă şi pierdea bani.

Sediul central din Viena a derulat un program de restructurare dură, a modernizat rafinăria din Ploieşti şi a investit mulţi bani în reţeaua locală de benzinării.

În schimb, mii de angajaţi au fost nevoiţi să plece, ceea ce încă provoacă resentimente în anumite cercuri şi are un singur vinovat: OMV, îşi încheie explicaţiile jurnalistul Guenther Strobl, care semnează articolul din „Der Standard”.

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Mircea Coșea: Boicotarea OMV în România este ”absolut ineficientă, suntem prea mici pentru a ne bate cu astfel de coloși”
Mircea Coșea: Boicotarea OMV în România este ”absolut ineficientă, suntem prea mici pentru a ne bate cu astfel de coloși”

Economistul Mircea Coşea afirmă că nu este partizanul boicotării unor societăţi austriece din România ca urmare a eşecului Schengen, pentru că acesta este "absolut ineficient" faţă de OMV, deoarece "suntem prea mici pentru a ne bate cu astfel de coloşi".

 

OMV Petrom, condamnată de instanţă pentru ucidere din culpă în cazul unui incident soldat cu decesul unui copil
OMV Petrom, condamnată de instanţă pentru ucidere din culpă în cazul unui incident soldat cu decesul unui copil

Compania OMV Petrom a fost găsită vinovată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în urma incidentului care s-a petrecut în 2016 în comuna Cobia şi care a avut ca urmare decesul unui copil, informează compania.

Norvegienii vor să cumpere OMV, dar nu și Petrom. Care ar fi valoarea tranzacției
Norvegienii vor să cumpere OMV, dar nu și Petrom. Care ar fi valoarea tranzacției

Norvegienii au făcut o ofertă pentru preluarea OMV, dar nu și a diviziei românești OMV Petrom, scrie presa austriacă. Consorțiul norvegian interesat de această afacere ar putea cumpăra 51% din divizia E&P a OMV cu 7 miliarde de dolari.

 

Virgil Popescu: Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos
Virgil Popescu: Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos

Ministrul energiei, Virgil Popescu, spune că primele gaze extrase din Marea Neagră vor fi scoase anul viitor, urmând ca în 2026 cantitatea să fie suplimentată simţitor, odată cu exploatarea perimetrului deţinut de OMV Petrom şi Romgaz.

OMV a cerut verificarea cheltuielilor făcute de directorul general. Cu cât a sponsorizat echipa favorită a lui Putin
OMV a cerut verificarea cheltuielilor făcute de directorul general. Cu cât a sponsorizat echipa favorită a lui Putin

Consiliul de supervizare al OMV AG a cerut o verificare a cheltuielilor de călătorie ale directorului general Rainer Seele şi ale activităţilor de sponsorizare realizate de grupul energetic austriac, a anunţat şeful board-ului, Wolfgang Berndt.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.