Volkswagen a instalat un soft "suspect" si pe masinile model 2016. Compania neaga ca zeci de manageri ar fi implicati

×
Codul embed a fost copiat

Departe de a se incheia, scandalul Volkswagen risca sa ia si mai mare amploare.

Software "suspect" si la noile modele diesel ale VW

Compania germana a informat autoritatile americane ca exista un al doilea program care functioneaza altfel decat primul, dar influenteaza testele de mediu. Acesta este instalat pe modele care urmau sa fie vandute anul viitor si a caror lansare a fost amanata.

Nu este clar insa, daca si acest program a fost instalat cu intentia de a insela testele. Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de masini, cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare in cazul motoarelor diesel.
 

Citește și
Volkswagen
Autoritatile chineze se declara ingrijorate de scandalul emisiilor de la Volkswagen. "Vom lua masuri adecvate"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Der Spiegel: 30 de manageri Volkswagen ar fi implicati in scandalul fraudarii testelor de poluare. Volkswagen DEZMINTE

Volkswagen a dezmintit informatiile aparute miercuri in publicatia germana 'Der Spiegel' conform carora cel putin 30 de manageri de la producatorul auto sunt implicati in scandalul emisiilor, transmit DPA si Reuters, relateaza Agerpres.

'Acest numar este complet nefondat', a declarat un purtator de cuvant al VW. Pana acum, VW a sustinut ca un mic grup de directori a supervizat instalarea softului care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 'Der Spiegel' sustine ca investigatiile au dezvaluit ca sunt implicati in scandal in jur de 30 de directori.

Tot publicatia germana a anuntat ca noul director general al grupului VW, Matthias Mueller, va prezenta joi conducerii un raport privind stadiul investigatiilor.

Seful diviziei americane a Volkswagen, Michael Horn, si-a cerut scuze in fata Congresului SUA pentru falsificarea testelor de poluare la motoarele diesel si a apreciat ca repararea masinilor afectate de pe piata americana va dura cel putin unul sau doi ani.

Volkswagen este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui soft care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

'As dori sa prezint scuzele mele sincere pentru ca VW a folosit softul care a falsificat rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Aceste evenimente sunt profund ingrijoratoare, sunt de acord cu asta. Nu credeam ca asa ceva ar fi posibil la grupul Volkswagen. Am inselat increderea clientilor, a dealerilor, a angajatilor, precum si a opiniei publice si a autoritatilor de reglementare', a declarat Michael Horn.

Acesta a dat asigurari ca instalarea acelor motoare nu a fost decizia companiei ci 'a unor indivizi'. Intrebat de congresmenii americani ce motive ar fi avut 'acei indivizi', Michael Horn a raspuns ca problema este investigata de grupul german.

Miercuri, veteranul Winfried Vahland, desemnat in urma cu trei saptamani sa conduca afacerile VW din America de Nord, si-a prezentat demisia.

'Vahland a fost un bun manager. VW se confrunta acum cu dificultati majore si va trebui sa o ia de la zero', a apreciat analistul
Arndt Ellinghorst de la Evercore ISI in Londra. Vahland a lucrat pentru Volkswagen mai mult de 25 de ani, in ultima perioada a fost seful diviziei Skoda din Cehia. El a reusit sa majoreze vanzarile Skoda pana la 1,037 milioane autovehicule in 2014.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, inclusiv in Germania, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Volkswagen se pregateste pentru consecintele scandalului Dieselgate. Masurile luate de companie, pentru a reduce pierderile
Volkswagen se pregateste pentru consecintele scandalului Dieselgate. Masurile luate de companie, pentru a reduce pierderile

Grupul auto german Volkswagen AG a anuntat marti ca va reduce cheltuielile cu investitiile la VW cu un miliard de euro pe an si de asemenea va trece la o noua tehnologie diesel pentru Europa si America de Nord, transmite AFP.

Autoritatile chineze se declara ingrijorate de scandalul emisiilor de la Volkswagen.
Autoritatile chineze se declara ingrijorate de scandalul emisiilor de la Volkswagen. "Vom lua masuri adecvate"

Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din China a anuntat ca este 'extrem de ingrijorata' in privinta softului care falsifica rezultatele testelor antipoluare de la Volkswagen, transmit DPA si Reuters.

Recomandări
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.