Deputaţii din Franța au votat în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituţie

avort
Getty

Deputaţii francezi au votat joi în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituţie, un „vot istoric” potrivit susţinătorilor proiectului, care se aşteaptă ca acesta să fie un mesaj pentru restul lumii.

Propunerea ar fi dedicată femeilor din SUA, Polonia şi Ungaria, ţări unde acest drept este pus sub semnul întrebării, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Adunarea Naţională vorbeşte lumii, ţara noastră vorbeşte lumii”, a spus preşedinta grupului de extremă stânga La France Insoumise (Franţa Nesupusă - LFI), Mathilde Panot.

După vot, deputaţii de stânga şi din tabăra prezidenţială s-au ridicat de două ori pentru a aplauda, în timp ce aleşii de dreapta şi cei de extremă-dreapta au rămas aşezaţi.

Preşedinta grupului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN), Marine Le Pen, a fost absentă din parlament „din motive medicale” şi nu a luat parte la vot.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Membrii Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului, au votat cu o largă majoritate, de 337 de voturi la 32, un text de compromis în speranţa de a obţine aprobarea Senatului, camera superioară, indispensabilă pentru o revizuire a Constituţiei.

Un membru al taberei preşedintelui Emmanuel Macron, Sacha Houlié, preşedintele Comisiei Juridice, a spus că votul este „un pas mare”. „Însă nu este decât primul pas”, a reamintit el, menţionând necesitatea de a convinge şi Senatul.

Stânga şi majoritatea prezidenţială au ajuns la un acord în cursul zilei asupra unei formule comune: „Legea garantează acces egal la dreptul la întrerupere voluntară a sarcinii”.

În Franţa, întreruperea voluntară de sarcină nu mai este pedepsită prin lege din 1975, însă, conform unor asociaţii, deşi este legal de jumătate de secol, avortul rămâne în mare măsură tabu.

Sarah Durocher, copreşedintă a Planning Familial, o asociaţie care are ca obiectiv educaţia sexuală şi lupta pentru dreptul la măsuri de contracepţie, spune că „există în continuare multă culpabilizare, stigmatizare”.

Votul din Franţa survine într-un context în care în Europa, dar şi în SUA, se simte tot mai tare un sentiment împotriva dreptului la avort, aşa cum se întâmplă în Ungaria, unde regulile au fost înăsprite.

În Italia, activiştii pentru drepturile civice se tem în prezent de un recul. Şefa guvernului, Giorgia Meloni, de extremă-dreapta, a spus în septembrie, înaintea alegerii sale, că vrea „să le acorde femeilor care se gândesc că avortul este singura şansă pentru ele dreptul de a face o alegere diferită”.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori
Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Populația planetei se apropie cu pași repezi de opt miliarde de oameni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.