Demonstraţiile împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei se extind în lume

Ultima actualizare: 08-06-2020 20:40

Londra, Roma, Madrid, și Frankfurt sunt doar câteva dintre oraşele invadate de o mare de oameni împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei.

La început paşnice, în unele locuri protestele au degenerat.

Manifestația împotriva rasismului și violenței poliției s-a încheiat cu acte de vandalism la Bruxelles. Zeci de indivizi au spart vitrinele magazinelor și geamurile mășinilor. Iar poliția a folosit tunuri de apă pentru a-i potoli.

La Londra, demonstrațiile legitime au fost subminate de acte de banditism, a spus premierul britanic Boris Johnson, avertizând că autorii violențelor vor fi trași la răspundere. Grupuri de protestatari au încercat să forțeze cordoanele poliției, pentru a forța pătrunderea într-o zonă interzisă. Manifestanții au aruncat cu sticle, iar forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Cel puțin 8 agenți au fost răniți.

Spiritele s-au încins și în fața reședinței premierului britanic, dar și la Ambasada Statelor Unite.

În Londra, printre protestatari și-a făcut apariția și Madonna. Artista a fost observată în mijlocul mulțimii, în cârje, purtând o pereche de ochelari de soare și îmbrătișând un manifestant.

În apropierea parlamentului chiar pe soclul statuii lui Winston Churchill sub numele fostului premier britanic cineva a scris cu vopsea neagră că a fost rasist.

La Bristol, protestatarii au dărâmat de pe soclu statuia unui negustor de sclavi din secolul al 17-lea, au târât-o pe străzi apoi au aruncat-o în apă.

Edward Colston a fost un proeminet membru al Royal African Company, care a transportat, de-a lungul timpului, 80.000 de bărbați femei și copii din Africa în cele două Americi. Însă, după moarte, acesta și-a lăsat averea pentru opere caritabile, iar moștenirea lui încă poate fi văzută pe străzi, monumente și clădiri din Bristol.

Un protestatar a fost fotografiat cu genunchiul pe gâtul statuii, imaginea simbol a modului în care un polițist alb l-a ucis pe
afro-americanul George Floyd la Mineapolis, acum două săptămâni.

La Madrid, manifestația a decurs pașnic: mii de oameni s-au adunat în fața ambasadei americane. Cei mai mulți dintre cei prezenți purtau măști, de proțecție, însă, evident, menținerea distanței de siguranță sanitară a fost doar o vorbă în vânt.

Ben Wedeman, corespondent CNN: "Sunt Ben Wedeman şi mă aflu în Piazza del Popolo din Roma unde mii de oameni au venit că să-şi arate solidaritatea cu mişcarea "Black Lives Matter" din Statele Unite. Vedem aici italieni, imigranţi, americani care au ieşit în stradă în ciuda faptului că încearcă să păstreze distanţarea socială, să stea la câţiva metri distanţă. Chiar şi aşa, e aglomerat”.

Opt mii de persoane au protestat și în zona centrală din Frankfurt.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO