Demonstratie de forta la Beijing: China, 60 de ani de comunism. Vezi VIDEO!
Pentru sarbatorirea a 60 de ani de existenta, China comunista a uluit planeta cu cele mai somptuoase festivitati organizate vreodata. Ca sa va faceti o idee, aflati ca pe langa parada militara, a urmat defilarea a 100.000 de civili.
Presedintele Hu Jintao a trecut in revista trupele la bordul unei limuzine decapotabile. 200.000 de oameni, militari dar si batalioane de ''voluntari", au defilat apoi intr-o sincronizare desavarsita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeile soldat, imbracate cu fuste scurte si cizmulite lungi, au facut senzatie.
Cea mai mare armata a lumii a expus 52 de echipamente, toate de productie autohtona. N-au lipsit nici rachetele balistice intercontinentale, capabile, spun expertii, sa atinga Statele Unite.
Locuitorii capitalei, cam 17 milioane la numar, au fost indemnati sa priveasca evenimentul la televizor, semn ca sarbatoarea n-a fost una populara, ci mai degraba o demonstratie de forta din partea regimului.
In 1949, ravasita dupa 8 ani de ocupatie japoneza si 4 de razboi civil, China revenise la nivelul de viata din 1890. Oamenii mureau de foame si erau analfabeti.
Acum, dupa 60 de ani, China este a treia economie mondiala, cel dintai exportator al planetei, primul creditor al Statelor Unite si unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate al ONU.
O transformare uluitoare, datorata unei schimbari radicale de directie la jumatate de drum: la sfarsitul anilor '70, dupa trei decade de maoism si convulsii, China a virat catre pragmatismul economic.
Mai mult, "atelierul" lumii a devenit un varf in cercetare, facand parte - alaturi de SUA si Japonia - din trioul care solicita anual cele mai multe brevete de inventii.
La lasarea serii, timp de 33 de minute, cerul Beijingului a fost luminat de un spectacol pirotehnic demn de Cartea Recordurilor.