Declaraţiile papei Francisc care au făcut istorie. Mesajul dur transmis mafioţilor
Papa Francisc este autorul multor îndemnuri memorabile pentru credincioşi, şi este considerat o figură revoluţionară în cadrul bisericii catolice.
În toate împrejurările, vorbeşte despre marile virtuţi creştine: dragostea, smerenia, bunătatea faţă de aproapele nostru, compasiunea şi înţelegerea între oameni. Încă de la instalarea în scaunul pontifical, papa Francisc a promis că îşi va întinde braţele, spre cei "mai săraci" şi vulnerabili", oameni şi i-a îndemnat pe toţi să protejeze creaturile lui Domnului.
"Să fim 'protectorii' creaţiei, protectorii Planului lui Dumnezeu înscris în natură! Să nu lăsăm că semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul înainte al Lumii noastre"
Cuvintele sale, rostite, de multe ori cu o francheţe surprinzătoare prind şi dau de gândit unei lumi întregi. Multe din vorbele sale sunt adresate tinerilor pe care îi îndeamnă să fie liberi şi să nu se lase reduşi la tăcere.
"Fericirea voastră nu are preţ. Nu poate fi cumpărată şi nici vândută: nu este o aplicaţie pe care să o descarcaţi pe telefoanele voastre şi nici actualizarea acesteia nu vă va aduce libertate şi grandoare în dragoste. Libertatea este un lucru diferit."
Pentru mulţi, poziţiile sale sunt suprizatoare, chiar şocante. Papa Francisc lămureşte subiecte tabu, evitate de obicei de lumea eclezială. Nu şi de el care vorbeşte deschis despre problemele oamenilor şi ale bisericii. O temă care încă apasă este cea a pedofiliei de care sunt acuzaţi unii preoţi catolici.
"Ce poţi spune despre un preot care trădează trupul Domnului, pentru că el este îndrumător spre cele sfinte, pentru o copilă, ori un băieţel, iar copilul are încredere în el, dar preotul îl abuzează? E teribil, ca să fac o comparaţie, e lucrarea Diavolului..."
Dă-i Papei Francisc, un microfon, şi sigur te alegi, cu o ştire! Gluma circulă, printre jurnalişti, care îi sunt aproape în deplasările prin lume. O astfel de ştire, a fost şi îndemnul Suveranul pontif adresat catolicilor, de a NU se înmulți, ca iepurii. Papa Francisc nu se fereşte să vorbească nici despre avort sau homosexualitate.
Cu aceeaşi deschidere a vorbit şi atunci când i s-a cerut părerea despre "prietenia intensă" întreţinută de papa Ioan Paul al II-lea, timp de 30 de ani, cu o americancă de origine poloneză - căsătorită. "Prietenia cu o femeie nu este un păcat. Păcat ar fi să ai o relaţie intimă cu o femeie care nu ţi-e soţie. Înţelegeţi? Şi Papa este bărbat şi are nevoie de perspectiva unei femei asupra lumii. Şi un Papă are inima, care poate întreţine o relaţie sănătoasă şi cuviincioasa cu o femeie. Exista perechi de sfinţi prieteni: Francisc şi Clara, Tereza şi Ioan al Crucii".
"Omul, prin egoismul său, este principalul vinovat pentru încălzirea globală." Este o altă declaraţie de-a Suvernaului Pontif care în repetate rânduri s-a adresa liderilor din întreaga lume, dar şi bogaţilor planetei, şi le-a cerut să renunţe la "lăcomie şi risipă" care de multe ori sunt sursa războaielor.
La fel de clar şi răspicat a fost şi atunci când i-a criticat pe mafioţii care pozează în buni creştini. "Le spun astfel mafioților, faceți o schimbare, frați și surori! Încetați să vă mai gândiți la voi înșivă și la bani. Știți, un giulgiu nu are buzunare. Nu puteți lua banii cu voi în mormânt. Dumnezeul iubirii respinge orice formă de violență și îl iubește pe fiecare om. Vă spun, ștergeți cuvântul ură din viața creștină! Nu puteți crede în Dumnezeu și să-l urâți pe fratele vostru, nu puteți să luați vieți mânați de ură! Nu e cu putință să crezi în Dumnezeu și să fii mafiot. Cei care sunt mafioți nu pot trăi ca niște adevărați creștini."
O temă care a stârnit de multe ori dispute intre teologi şi oamenii de stinta este teoria creaţionismului. Papa a venit cu lămuriri: Dumnezeu, nu este un "magician cu o baghetă", iar teoria Big Bang-ului, nu contrazice creaţia divină.
"Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm a sta la originea lumii, nu contrazice intervenţia Creatorului divin, ci, mai degrabă, are nevoie de aceasta.Evoluţia în natură nu este incompatibilă cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia are nevoie de crearea unor fiinţe care să evolueze".
De departe însă cele mai multe îndemnuri le-a dat despre ajutorul pe care trebuie să-l dăm celui aflat în suferinţa. Toleranţa şi dragostea trebuie să stea la baza princiipilor care guvernează lumea.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, papa francisc, declaratii, relatii, mafia, pedofilie, biserica catolica, suveran pontif, vizita papa, vizita papei, papa la bucuresti,
Dată publicare:
02-06-2019 10:20