Decizia Germaniei în urma acuzaţiilor că Moscova este în spatele unor atacuri cibernetice
Berlinul a anunţat luni că şi-a rechemat ambasadorul în Rusia, pe Alexander Graf Lambsdorff, pentru consultări, după ce a acuzat vineri un grup de hackeri ruşi controlat de Moscova de o campanie recentă de atacuri cibernetice.
Ambasadorul "va rămâne la Berlin timp de o săptămână şi apoi se va întoarce la Moscova", a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Kathrin Deschauer, adăugând că guvernul ia "foarte în serios" acest "act împotriva democraţiei" germane, relatează AFP.
Vineri, guvernele german şi ceh au acuzat grupul APT28, condus de serviciile de informaţii ruseşti, de o recentă campanie de atacuri cibernetice în ţările lor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit guvernului de la Berlin, un atac cibernetic a vizat adresele de e-mail ale unor oficiali din cadrul SPD, partidul social-democrat al cancelarului Olaf Scholz.
Rusia consideră că aceste acuzaţii sunt "nefondate".
Vineri, Berlinul a anunţat că însărcinatul cu afaceri de la ambasada rusă a fost convocat "pentru a face clar guvernului rus că nu acceptă aceste acţiuni".
De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, în februarie 2022, ţările occidentale au fost în alertă maximă faţă de riscul unor atacuri informatice masive şi operaţiuni de dezinformare orchestrate de Rusia.