Decesul prin supradoză de droguri, la cel mai înalt nivel în 2020 în SUA. Câte victime sunt
Peste 93.000 de persoane din Statele Unite au murit în anul 2020 în urma supradozelor, un nivel nemaiîntâlnit până în prezent, asociat cu o intensificare a consumului de substanţe opioide în timpul pandemiei.
Numărul victimelor a crescut cu aproape 30% în comparaţie cu anul 2019, potrivit unui bilanţ provizoriu al Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), conform AFP.
Aproape 70.000 de decese au fost cauzate de ingestia de opiacee, în special fentanil, un medicament sintetic foarte puternic. De asemenea, numărul deceselor asociate consumului de substanţe stimulente precum metamfetamina este în creştere, potrivit datelor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tendinţa de creştere a debutat în 2019, dar s-a accelerat în timpul pandemiei, care a cauzat dificultăţi financiare semnificative, a accentuat singurătatea şi i-a privat pe mulţi americani de acces la servicii de îngrijire, potrivit unui raport al Well Being Trust.
Întreg teritoriul american este îngrijorat de această tendinţă în creştere, accentuată în Vermont (nord-est), Kentucky şi West Virginia (centru), Carolina de Sud (sud), precum şi în California (vest).
Din 1999, opioidele au ucis peste jumătate de milion de persoane în Statele Unite.
Producătorii de medicamente analgezice opioide, precum laboratorul Purdue, sunt acuzaţi că încurajează, prin strategii de marketing agresiv, prescrierea excesivă a produselor lor, în pofida faptului că acestea conduc la un nivel ridicat de dependenţă.
După ce au devenit dependenţi, numeroşi pacienţi au intensificat consumul şi, în cele din urmă, au ajuns să apeleze la droguri ilicite, precum heroina şi fentanilul, notează AFP.
Numeroase proceduri judiciare sunt în curs în Statele Unite împotriva acestor producători şi distribuitori.