De ce vor americanii să interzică TikTok. Platforma este evaluată la un preț uriaș: 268 de miliarde de dolari

×
Codul embed a fost copiat

La Washington, Camera Reprezentanților a adoptat o lege istorică. Acesta ar putea duce la interzicerea TikTok, în Statele Unite. Gigantul de media socială este deținut de o companie chineză.

Oficialii americani invocă motive de securitate națională, pentru interzicerea platformei.

Companiile din China sunt supuse unei legi privind securitatea națională, care le obligă să partajeze datele cu guvernul de la Beijing, la cerere.

Iar congresmanii americani, indiferent de culoarea politică, sunt îngrijorați de influența Chinei asupra TikTok, deținută de compania Bytedance, cu sediul în Beijing.

Haleluya Hadero, Associated Press: „Legiuitorii, șefii FBI și CIA, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la platforma TikTok legat de faptul că datele cetățenilor americani care folosesc această aplicație, ale celor 170 de milioane de americani care folosesc TikTok, ar putea să fie transferate automat către guvernul chinez, dar guvernul american nu a precizat niciun caz specific în care ar fi avut loc un schimb de date personale între TikTok și guvernul chinez”.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Directorul executiv al TikTok încearcă să convingă.

Shou Zi Chew, directorul executiv al TikTok: „În ultimii ani, am făcut investiții pentru a vă proteja datele personale și pentru a feri platforma de ingerințe străine. Vom continua să luăm măsuri similare și pe viitor”.

Mariannette Miller-Meeks, guvernatoare Iowa: „Știm că oamenilor le place această platformă de socializare, știm că firmele mici o folosesc, dar faptul că Partidul Comunist chinez are acces la baza de date, are capacitatea de a transmite mesaje în masă și de a face propagandă, acest lucru pune în pericol securitatea noastră”.

Lega care cere interzicerea TikTok mai trebuie să treacă de Senat. Și, în aceste condiții, președintele Biden a anunțat deja că o va promulga. De atunci, compania mamă, Bytedance, ar avea la dispoziție 6 luni să vândă platforma - pe care, însă, o evaluează la un preț uriaș - 268 de miliarde de dolari.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „Când vezi ceva bun la altcineva, încerci să obții acel lucru pentru tine. Aceasta este logica unui bandit. Chiar dacă SUA nu au găsit dovezi privind modul în care TikTok pune în pericol securitatea națională, nu au încetat suprimarea TikTok-ului. În cele din urmă, acest lucru se va întoarce împotriva SUA”.

Interzicerea TikTok ar avea implicații majore, înaintea alegerilor prezidențiale, din Statele Unite unde cei doi candidați - unul de 77 de ani altul de 81 - râvnesc la votul tinerilor. După ce inițial a vrut să interzică platforma prin decret, în timpul mandatului său, Donald Trump și-a schimbat părerea. Mai ales că un important donator pentru campania sa electorală are acțiuni la Bytedance.

Max Klymenko, antreprenor și creator de conținut: „În prezent, TikTok are o importanță incredibilă, din punct de vedere cultural, pentru generația Z și pentru cei mai tineri. Pentru acest public, TikTok este o platformă foarte importantă. Acolo e lumea divertismentului, acolo curg comentariile și analizele din lumea divertismentului. Acolo se face și o anume educație”.

Steven Jiang, CNN: „Cred că, până la urmă, așa cum au subliniat mulți experți, esența acestei dispute trece dincolo de o singură aplicație și algoritmii foarte secreți și eficienți din spatele acesteia. Este, într-adevăr, vorba despre controlul tehnologiilor înalte între două superputeri, nu doar TikTok și algoritmii, ci și semiconductorii, calcul cuantic și altele de genul acesta”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Vot fulgerător pentru interzicerea TikTok în SUA. Cum mai pot chinezii să rămână pe telefoanele americanilor
Vot fulgerător pentru interzicerea TikTok în SUA. Cum mai pot chinezii să rămână pe telefoanele americanilor

TikTok se află la un pas de a fi interzis în SUA, după ce Camera Reprezentanților a votat miercuri o lege prin care impune proprietarului chinez al aplicației să vândă rețeaua, în caz contrar urmând să se confrunte cu o interdicție totală.  

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.