De ce e mai bine sa nu mancati niciodata peste importat din Ucraina. "Nimeni nu stie ce se intampla la Cernobil"
Presa si ecologistii ucraineni trag un semnal de alarma asupra practicilor iresponsabile ale pescarilor din tara vecina.
Potrivit Kyiv Post, o mare parte din pestele de apa dulce vandut in Ucraina provine din fapt din apele din zona de excludere care inconjoara fosta Centrala Nucleara din Cernobil si zonele cele mai contaminate dupa accidentul nuclear din 1986. Motivul este acela ca populatia de pesti e mai mare decat in orice alta regiune a Ucrainei, tocmai din cauza ca, teoretic, nimeni nu are voie sa intre - cu atat mai mult sa pescuiasca acolo.
Activistii ecologisti sustin ca i-au surprins chiar pe cei care trebui sa pazeasca zona de excludere plecand cu camioane pline de peste. “Celor care il vand nu le pasa. Nu il mananca ei”, spune Andrii Nelipa, presedintele ONG-ului Comunitatea Pescarilor din Ucraina.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Citeste si: Vulpea care isi face un sandvis. Imaginile filmate de o echipa de reporteri la Cernobil au devenit virale
Specialistii sustin ca raul filtreaza in mod natural radiatiile si ca pestii care traiesc pe fundul apei sunt comestibili – teoretic – insa nu exclud ca exista si riscuri pentru sanatate.Ei conchid ca este mai bine sa nu se consume niciun fel de peste din zona de excludere de la Cernobil. Or ecologistii afirma ca e vorba de o industrie de peste 100 de tone pe an.
“In ultimii 25 de ani zona a fost complet inchisa. Nimeni nu stie ce se intampla in spatele gardului de la Cernobil”, afirma un organizator de excursii in zona. El sugereaza ca ar exista o complicitate a autoritatilor in traficul cu peste prins in apele contaminate.
In plus, amenzile sunt foarte mici – pana la 400 de hrivnia, adica 14 euro – iar patrulele care ar trebui sa pazeasca raul au carburanti doar pentru a naviga 10 ore pe luna, spune chiar seful Agentiei guvernamentale pentru Pescuit, Iarema Kovaliv. Acesta promite masuri mai dure si a concediat o buna parte din inspectori, dar bugetul continua sa fie limitat.
Sursa: Kyiv Post
Etichete: Ucraina, peste, cernobil, radiatii, contaminare,
Dată publicare:
06-11-2016 11:55